build_-_windows_8_preview_38_-4ecbe7f-intro-thumb-640xauto-27983 Microsoft najavljuje da će da pojednostavi instalaciju i podešavanja Windows 8 tako što će smanjiti broja klikova u procesu sa 60 na 11, što je mora se priznati fantastično. Također, dramatično će biti smanjeno i vrijeme potrebno za nadogradnju sustava sa mnogo datoteka i aplikacija. Osim pojednostavljenog podešavanja, odvojeni (i složeniji) postupak će biti na raspolaganju onima koji žele dual-boot više operacijskih sustava, konfigurirati particije ili obavljati druge napredne zadatke.

Poređenja radi, Windows 7 ISO za x86 klijente je veličine 2.32GB, sadrži 874 fajlova i 200 foldera. Microsoft je sada uklanjanjem nekih duplih stvari i korištenjem poboljšanog algoritam sažimanja smanjio veličinu Windows 8 fajla za preuzimanje na 1.51GB. No, Microsoft obećava još dramatičnije promjene u procesu instalacije u kom bi se vrijeme nadogradnje u ekstremnim slučajevima moglo smanjiti sa 513 minuta na samo 52 minuta.

Također, čista instalacija Windows 7 sustava traje je oko 32 minuta (prema navodima Microsoft-a), a “srednje” velika nadogradnja sa 213.000 datoteka i 77 aplikacija traje 131 minut. Velika nadogradnje sa 430.000 datoteka i 90 aplikacija traje ogromnih 188 minuta. “Super nadogradnja” sa 1,44 milijuna datoteka i 120 aplikacija traje nevjerojatnih 513 minuta.

U Windows 8 sustavu, čista instalacija će trajati samo 21 minut, prema rezultatima testova koji dolaze iz Microsoft labs. Ono što je još važnije jeste da će vrijeme potrebno za nadogradnu biti u rasponu od 42 minuta do 52 minuta, što je drastična razlika u odnosu na Windows 7.   

intro

Osim vremena koje je potrebno za nadogradnju, još jedna frustrirajuća stvar je i broj klikova i zaslona sa kojima se korisnik susreće tijekom instalacije. Za Windows 7, tipična nadogradnja uključuje pokretanje nekoliko alata i klikanje kroz 60 zaslona za kompletiranje procesa.

U sustavu Windows 8, umjesto da Upgrade Advisor, Setup i Windows Easy Transfer, kao zasebnih aplikacija ili mogućnosti, sada smo njih spojili u jedno brzo iskustvo u kojem prvo utvrđujemo da li će vaše računalo, aplikacije i uređaji raditi na novom OS, imajte na umu stvari koje želite zadržati (aplikacije, datoteke i / ili postavke), a zatim instalirajte novi OS. Također smo dodali mogućnost za postavljanje da automatski ide dalje nakon određene radnje (kao što su rješavanje problema blokiranja kompatibilnosti), koja je u prošlosti zahtjevala ponovno pokretanje setup-a od početka,

navodi se u priopćenju kompanije Microsoft.

Na kraju, nadogradnja na Windows 8 OS može biti završena u samo 11 klikova.

Točan broj koraka koje je potrebno poduzeti kako biste dovršili instalaciju ovisi o vašem postojećim OS, izboru migracije, načinu instaliranja i broju pitanja blokiranja koja trebate riješiti da bi vaše računalo bilo spremno za instalaciju, ali iskustvo je uveliko pojednostavljeno za svakoga. Ovo smo uspjeli ostvariti bez gubitka u funkcionalnosti ili prilagodbi, jednostavno, samo smo poboljšali postojeće iskustvo,

navodi Microsoft.

Windows 8 trenutno je dostupan kao developer preview, i radi na desktop, prijenosnim računalima i tablet-ima, kao i na ARM čipovima. Prema najavama kompanije, treba očekivati finalnu verziju Windows 8 sustava početkom 2012 godine, točan datum još uvijek je nepoznat.