chrome-oglasi

Google je pronašao još jedan digitalni bilbord za online oglašavanje, svoj Chrome Web pretraživač.

Od juče su mnogi korisnici počeli da primećuju oglase u Chrome-u koji ne uzurpiraju vaše pretraživanje, ne pomeraju sadržaj, niti se takmiče sa redovnim oglasima na web stranicama već se oni pojavljuju u žutom boksu na vrhu nove tab strane u Chrome-u.

Ova stranica je obično samo usputna stanica za korisnike na putu ka drugim destinacijama, ali je sve važnije kao čvorište za Chrome Web Store aplikacije i kao početni ekran za Chrome.

Mnogi su u svojim komentarima optuživali Google da koristi svaku priliku za online zaradu, ali kad se malo bolje razmisli, pa zašto i ne bi kad im se može.

Kada je Google pokrenuo Chrome u septembru 2008 godine, jasno je stavljeno do znanja da će pretraživač biti sekundarni mehanizam za pravljenje novca. Kompanija je želela da ljudi Web stranice učitavaju brže a programerima da omogući da prave naprednije Web aplikacije.

I kao što se moglo videti od tada, Google voli da koristi Chrome kao sredstvo za prezentovanje novih Web aplikacija tržištu, na primer, novog eksperimentalnog interfejsa koji omogućava Chrome ekstenziji da konvertuje govor u tekst, ali isto tako da podstiče Google standarde kao što su SPDY umrežavanje, WebM video i WebP slike.

Mnogi su mišljenja da će ovo oglašavanje u novoj kartici u Chrome-e najverovatnije napredovati i vremenom postati oglašavanje na samoj početnoj Google stranici. Google početnu stranicu uglavnom koristili za promociju Google servisa, a povremeno i da ponudi važne informacije u slučaju nekih prirodnih katastrofa. On ne prodaje oglasni prostor na početnoj stranici kao što to radi Yahoo ali ga takođe ništa i ne sprečava da počne.

Mislim da Google to ne planira, bar ne u skorije vreme, i da će sigurno ostvariti mnogo veću zaradu na Internetu nastavljajući projekat ubrzavanja Interneta i nuđenja naprednije Web usluge korisnicima. Borba na tržištu Internet pretraživača je velika i sigurno da bi Google mnogo izgubio ako bi počeo sa oglašavanjem na početnoj stranici, jer bi to sigurno nateralo veliki broj korisnika da potraži neko konkurentno rešenje.