yandexRuski gigant Internet pretrađivanja, Yandex, nastavlja sa širenjem svoje mobilne prisutnosti. Yandex je objavio da je partnerstvom sa Microsoft-om postao zadani pretraživač na Windows Phone uređajima za Rusko tržište. Yandex će postati default-ni pretraživač na Samsung Wave, Samsung Omnia W, kao i na novu Nokia Lumia 800, a uskoro će putem HTC ažuriranja biti dostupan i za TITAN, Mozarta i Radar smartphone uređaje.

Yandex je Ruska tehnološka Internet kompanija koja je najveći Ruski i sedmi po veličini svetski Internet pretraživač koji svoje usluge pruža i desktop i mobilnim korisnicima a apecijalizovana je za visoko ciljane sofisticirane Web usluge pretraživanja i pronalaženja informacija baziranih na vrhunskoj tehnologiji kao što je MatrixNet.

Ruski gigant Yandex je vrlo naporno radio kako bi korisnicima omogućio mnoge moćne mobilne značajke izvan svog pretraživanja, pa je tako dodao podršku za Yandex.Maps, Yandex.Market i e-mail usluge.

U listopadu je kompanija nakon ekspanzije na Tursko tržište objavila da je sklopila novo partnerstvo sa Korejskom kompanijom Samsung koje omogućuje da njena tražilica bude ugrađena u Samsung Smart TV i Bada smartphone uređaja u Commonwealth of Independent States (CIS).

Ovo najnovije partnerstvo sa kompanijom Microsoft dodatno povećava utjecaj Yandex-a koji se sve više počinje koristiti na vrlo konkurentnom tržištu mobilnog pretraživanja.