paypal_150x150Online prodavci već duže vrijeme najavljuju da će ovaj Crni Petak i Thanksgiving Day, koji su najveći shopping blagdani u godini, biti jedan od najboljih do sad. Ta predviđanja je jučer potvrdio i PayPal objavom svojih najnovijih podataka u kojima se navodi da je više ljudi kupovalo sa svojim smartphone i tablet uređajima nego ikada ranije. PayPal je utvrdio je volumen mobilnog plaćanja ove godine povećan za 538 posta.

Prema navodima kompanije IBM, broj korisnika koji je jučer na Crni Petak posjetio njihove online trgovine sa mobilnim uređajima bio je 17,37 posto, a broj potrošača koji je obavio kupovinu sa svojim mobilnim uređajem iznosio je 9,73 posto. Iako podaci još uvijek nisu potpuni, najveći promet koji dolazi od mobilnih uređaja donisi Apple IPhone sa 6,77 posto, a slijede Android na 5,37 posto i iPad na 4,6 posto.

IBM je još jučer popodne objavio da je online prodaja ovog Crnog Petka veća za 20 posto u odnosu na Crni Petak 2010 godine.

Amanda Pires iz kompanije PayPal je priopćila da su se predviđanja obistinila i da je za ovo najveća online kupovina ikada do sada i za PayPal ali i za eBay.