blekkoJuče je Blekko objavio nekoliko novosti kao što su update indeksa pretrage, redizajn sajta i dodavanje automatizovanih slashtags na preko 500 kategorija.

Blekko ne napravio vrlo značajna poboljšanja po pitanju indeksa kvaliteta i relevantnosti, proširivši veličinu indeksa, koja treba da pomogne u prikazivanju još relevantnijih rezultata za duže upite. Rezultat toga je značajan kvalitet za upite u 500 kategorija koje su poznate po najviše spam-a, i značajno bolji rezultati za ostatak pretraživanja fraza dužih od 3 reči.

Ono što Blekko razlikuje od konkurenata su njegovi slashtags, kategorija u kojoj Blekko koristi ljudsko kuratorstvo za identifikaciju onoga što smatra da su najbolji rezultati. Blekko navodi da se sada automatski primenjuju slashtags na više od 500 novih kategorija (do sada je bilo 110 kategorija), čak i kada osoba koja pretražuje zapravo i ne koristi slashtag.

Blekko je takođe poradio i na svom novom dizajnu koji će mnoge verovatno podsetiti na nedavnu Google-ovu promenu dizajna menja, sa crnim menijem na vrhu ekrana.

blekko-serps

Blekko navodi da ove novine dolaze nakon 30 miliona dolara investicija koje su došle od Ruskog giganta pretrage Yandex-a.

Zahvaljujući ovoj investiciji udvostručili smo broj servera, sada ih imamo 1500, a duplirali smo i memoriju i SSD što nam omogućava da imamo veći indeks i brže pretraživanje,

ističe izvršni direktor Blekko, Rich Skrenta.