pcb_610x458Željno očekivano Raspberry Pi računalo uskoro treba da krene u proizvodnju.

Raspberry Pi računalo treba da košta nevjerojatnih 25 dolara i napravljeno je sa željom da inspirira neku novu generaciju koja bi nastavila da stvara tehnološke inovacije.

Raspberry Pi koristi ARM čip sličan onom koji se nalazi u novim mobitelima i namijenjen je za pokretanje Linux open source operativnog sustava. Trenutno se radi na testiranju nekoliko gotovih uređaja i ako se prođe kako se očekuje proizvodnja Raspberry Pi računala će da započne u siječnju.

Ideja za kreiranje jednog ovakvog računala došla je od gaming veterana Davida Braben koji je tražio neki način da potakne mlade ljude da počnu karijeru u tehnologiji.

Raspberry Pi će se prodavati u dvije konfiguracije. Model A za 25 dolara, koji je bez mrežnog priključka i model B po cijeni od 35 dolara, koji ima Ethernet socket.

Očekivanja su bila da će Raspberry Pi biti spreman za proizvodnju još u ovoj godini ali došlo je do nekih kašnjenja u testiranju. Unatoč tome, očekuje se da će potrošači biti u mogućnosti da naruče Raspberry Pi već početkom siječnja.