firefox-9Nakon šest tjedana dolazi nam nova Firefox verzija. Firefox 9 donosi znatna poboljšanja u odnosu na posljednju verziju, Firefox 8, a posebno je važno naglasiti novi JavaScript engine koji je i do 30 posto brži. Firefox 9 Mac OS X korisnicima donosi mogućnost uporabe dva prsta za navigaciju naprijed i nazad.

Nova verzija uključuje i nekoliko ispravki za poboljšanje stabilnosti i sigurnosti kao i za bolju podršku za HTML5, CSS, i MathML. Do Not Track značajka je također poboljšana pa je tako sada omogućeno skripti da zna da li je praćenje omogućene ili ne. Sve u svemu, novo izdanje Firefox-a obuhvaća više od tisuću ispravki i poboljšanja.

Ono što će Firefox korisnici sigurno prvo primijetiti jeste JavaScript engine koji je najbolja stvar koju je Firefox mogao ponuditi svojim korisnicima. Prema navodima kompanije Mozilla, dosadašnji testovi su pokazali poboljšanja performansi od oko 30 posto, ali također naglašavaju da bi stvarni web sajtovi sa ovom novom tehnologijom mogli imati poboljšanja performansi i do čak 50 posto.

Nova JavaScript tehnologija nazvana je “type inference”. JavaScript je dinamičan jezik, varijabla u JavaScript-u može biti broj ili string, ili polje, ili funkcija, ili čak promijena jedne stvari u drugu. To je razlog zašto je JavaScript engine teško generiranje x86 koda visokih performansi. U situaciji kada dodajete dvije varijable, JavaScript engine mora uzeti u obzir sve različite mogućnosti.

S “type inference”, Firefox JavaScript engine može, u mnogim situacijama, shvatiti o kojem se tipu varijable radi. S druge strane, to omogućuje generiranom kodu da bude brži i precizniji, jer više ne mora da uzima u obzir sve različite mogućnosti. Ovo je nešto što Google pokušava da uradi sa svojim novim programskim jezikom DART, i za to mu treba potpuno novi jezik.