ice-cream-sandwichGoogle Android 4.0, pod kodnim imenom Ice Cream Sandwich (ICS), bit će predstavljen krajem ovog mjeseca na dugo očekivanom Galaxy Nexus smartphone-u.

Ova nova verzija Android-a uključuje redizajnirano korisničko sučelje koje obećava jedinstveno iskustvo i za Tablet i za smartphone korisnike, a tu su i nove značajke i širok spektar poboljšanja.

Samsung Galaxy Nexus će biti prvi telefon na tržištu s Android 4 operacijskim sustavom i jedan od rijetkih 4G LTE telefona. Galaxy Nexus sa zaslonom od 4,65 inča djeluje zaista robusno i moćno.

galaxy-nexus

Sada je vrijeme da malo bolje pogledamo što nam donosi novi operativni sustav i kakvo iskustvo mogu da očekuju ICS korisnici.

Korisničko sučelje
1Izgled i dojam novog sučelja u velikoj mjeri naslijeđen je od prethodne Tablet verzije Android OS, nazvane Honeycomb. Dizajn novog Android-a je više funkcionalan nego izražajan. On koristi jednostavnu paletu boja i nema puno tekstura ili dubina. Većina elemenata korisničkog sučelja je ravno, sa ravnim linijama i jakim bojama. Sjene su rijetke, koriste se samo za naglašavanje i uljepšavanje učinka raslojavanja u elementima korisničkog sučelja, kao što je traka sa alatima.

Stil aplikacija odražava ograničenja Google-ovog novog izgleda na Web-u, što se neobično razlikuje od stila početnog zaslona i panela sa obavijestima. Uparivanje transparentnosti sa animiranom pozadinom na telefonu može da prouzroči mnogo vizualnih smetnji ali srećom, konfiguriranje telefona da koristi tamne čvrste boje za pozadinu početnog zaslona u velikoj mjeri će rješiti te probleme.

Novi izgled Android 4 OS naravno da se neće svidjeti svima ali je definitivno poboljšanje u odnosu Gingerbread. Android 4 donosi osjećaj identiteta i vizualne koherencije koje ranije nije bilo.  

Novi oblik fonta
Jedna od glavnih novosti koju donosi Android 4 je uvođenje novog fonta pod nazivom Roboto, koji je napravljen posebno za ovu platformu. Neke tehničke značajke Roboto fonta privukle su kritike tipografskih entuzijasta, koji smatraju da se ne radi o novom fontu već o fontu koji je kombinacija fontova Helvetica, Myriad, Univers, FF DIN i Ronnia.

Roboto-sm

Galaxy Nexus ima veliki zaslon i Roboto zaista dobro izgleda na njemu, ugodan je za čitanje.

Početni zaslon
Novi početni zaslon Ice Cream Sandwich mnogo je moćniji nego kod njegovog prethodnika Gingerbread. Kao i u prethodnim verzijama, korisnicima omogućuje mjesto za widget-e i ikone za različite stranice koje se mogu mijenjati povlačenjem ulijevo ili udesno. Pet stranica je dostupno, od kojih svaka može primiti do 16 ikona u rasporedu po četiri u jednom redu.

h

Na dnu početnog zaslona nalaze se fiksirane standardne tipke koje mogu može držati četiri ikone i novi početni zaslon napokon omogućava korisnicima da prilagodite njihov sadržaj. Čak se i folderi sada mogu nalaziti u ovom prostoru.

h2

Korisnici sada više ne moraju ručno kreirati i brisati foldere, novi zaslon će automatski napraviti folder kada se jedna ikona povuče na vrh druge. Kada se sadržaj izvuče i foldera i u njemu ostane samo jedan stvar, folder će nestati i pretvorit će se u normalni pokretač aplikacije (application launcher).

Folderi na početnom zaslonu izgledaju kao prozirni krugovi koji sadrže ikone. Kada dodirnete folder, ona se proširuje i prikazuje ikone koje se nalaze unutra. Sada dugim pritiskom i povlačenjem možete promjeniti redoslijeda ikona što je lijepa značajka koja ranije nije bila dostupna.

h3

Novi okvir za pretraživanje nalazi se na vrhu početnog zaslona, ​​ispod trake sa obavijestima. Iako je dizajniran da izgleda kao tekstualni okvir on je ustvari samo lanser koji aktivira ugrađenu aplikaciju za globalno pretraživanje. Značajka za globalno pretraživanje će u treenutku dok tipkate prikazati predložene dopune, uključujući i popularne Google upite. Možete da je koristite za obavljanje web pretraživanja ili za pretraživanje sadržaja i aplikacije na uređaju. Alat za pretraživanje omogućuje vam da konfigurirate koje izvore želite pretražiti.

h4

Tipke za navigaciju
Na samom dnu ekrana, posebno područje je rezervirano za standardne tipke platforme. Oni su stalno vidljivi, a ne samo kada korisnik pregledava početni zaslon. Po defaultu, tu se nalaze tipke za aktiviranje “back” i “home” značajkia tu je i nova tipka koja poziva popis zadataka.

Aplikacije sada trebaju da prikažu svoje mogućnosti izbornika pritiskom na posebnu tipku koja se nalazi u naslovnoj traci. Kada korisnik pokrene aplikacije trećih strana koje nisu ažurirane u skladu sa konvencijom Android 4 platforme, tipka izbornik će se pojaviti u donjem području.

Nove navigacijske tipke će se zarotirati kada korisnik okrene telefon u vodoravan položaj a također će se pretvoriti u male bijele točkice, kada korisnik pokrene neku full-screen aplikaciju, kao što je na primjer video player.

Launcher i widgets
ICS lanser je naslijeđena iz Honeycomb-a ali je sada prilagođen da stane na zaslon telefona. Aplikacije su organizirane u mrežu preko cjele stranice i mogu se pomicati vodoravno što je velika promjena u odnosu na Gingerbread, gdje je moguće pomicanje okomito kroz cijeli popis. Još jedna značajka je naslijeđena iz Honeycomb-a, uključivanje widget-a u lanser sučelje.

l

Način da koji ICS prikazuje widget knjižnicu na kraju popisa aplikacija vjerojatno će učiti dodatke trećih strana znatno vidljivijim ali će također zbuniti i neke od korisnika. Izgleda pomalo zbunjujuće kada se prolazi kroz svoj popis aplikacija po prvi put i odjednom se naleti na stranicu sa sitnim analognim satom i hrpom knjiga.

Dugi pritisak na stavku u lanseru učinit će da će sučelje lansera nestati, a korisnik će vidjeti zumiran pogled na stranicu početnog zaslona sa markerima što čini zaista lakim da ispustite ikonu ili widget na željeno mjesto u svim stranicama početnog zaslona. “Uninstall” će biti prikazano na vrhu zaslona i ako korisnik želi da obriše aplikaciju sa svog uređaja dovoljno je sammo da je povuče na “Uninstall” i to je to.

l2

Android 4 također je od Honeycomb –a naslijedio i potporu za promjenu veličine widget-a. Za razliku od nekih drugih implementacija trećih strana na početnom zaslonu, novi početni zaslon neće automatski učiniti sve widget-e resizeable tj dati im mogućnost promjene veličine. Widget može mijenjati veličinu samo ako je dizajniran sa ovom podrškom. Dugim pritiskom na resizeable widget će uzrokovati da se pojave mogućnost za promjenu veličine.