google _plusGoogle je počeo sa prikazivanjem Google + stranica brendova u svojim rezultatima pretrage. Ovaj potez će svakako da izazove lavinu pitanja oko ovakvog potencijalno anti-konkurentskog ponašanja od strane najdominantnijeg igrača na prostoru Web pretraživanja.

Ovo povećanje izloženosti Google + stranica brendova milijardama ljudi koji koriste Google širom sveta, svakako da će koristiti povećanju popularnosti Google + brendiranih strana, funkcionalnost koja je zaživjela početkom prošlog meseca.

Rezultati pretrage koje servira Google su u poslednje vreme pod lupom nadležnih Američkih službi, zbog učestalih žalbi konkurenata antimonopolskom pododboru Senata, da gigant Web pretrage "ne igra fer" i da "namešta" rezultate pretraživanja. Američki regulatori i ostale nadležne službe su javno prozvane da istraže da li Google nepravedno promoviše svoju imovinu u rezultatima pretrage.

Kompanija Google na prozivke oko uključivanja Google + brenda stranica u rezultate pretraživanja izjavila da je to deo ukupnih napora da se korisnicima serviraju najbolji rezultati na njihove upite.

Kreiranje stranica neće uticati na vaše rangiranje u rezultatima pretraživanja. Mi konstantno radimo na poboljšanju naših algoritama kako bi korisnicima bili u mogućnosti da obezbedimo najrelevantnije rezultate pretrage. Google + Stranice će biti rangirane kao i ostali rezultati pretrage, sadržaj sa stranice, kao što su nedavni postovi, mogu se pojaviti kao komentari vezani za Web stranicu u okviru Sitelinks,

navodi se u izjavi kompanije Google.

Prema poslednjim podacima, usvajanje Google + Stranice od strane brendova poraslo je za 17 odsto u poslednjih mesec dana. Oko 77 odsto od 100 najvećih brendova sada imaju svoje stranice na Google-ovoj društvenoj mreži. S druge strane, 93 odsto brendova ima svoje zvanične fan stranice na Facebook-u. Zanimljivo je da kompanije IBM i Vodafone spadaju u one koje imaju svoje stranice na Google + ali ne i na Facebook-u.