Google-Panda-AlgorithmGoogle Panda update uveo je dvije velike promjene u aloritam za pretraživanje. Prvo je napao sajtove sa sadržajem "niske kvalitete" tj. farme sadržaja poput sajta eHow. Osim toga, Google je krenuo sa kažnjavanjem JCPenney, Forbes i Overstock.com zbog prakse linkovanja iz "sjene".

Što sad to sve znači za izgradnju linkova? Pa, definitivno je došlo vrijeme da kod Google-a više ne prolazi izgradnja linkova loše kvalitete.

Kako odrediti koji je sajt vrijedan za povratan link (backlinking). Evo nekoliko znakova "upozorenja" za stranice za koje bi Google možda mogao smatrati da spadaju u skupinu onih sa sadržajem niske kvalitete.

  • Mnogo oglasa na sajtu. Sajtovi na kojima se nalazi nekoliko blokova oglasa, AdSense, Kontera tekstualnih linkova, ili drugih oglasa, nisu dobra prilika za izgradnju povratnih linkova.
  • Nedostatak kvalitetnog sadržaja. Sajtovi na kojima svatko može da objavi članak bez prethodne provjere kvalitete je nešto što također trebate izbjegavati. Razlog je vrlo prost, ako za objavu članka nije potrebno odobrenje, provjera kvalitete, onda će na jednom takvom sajtu algoritmu biti vrlo teško uočiti vaš kvalitetan članak.
  • Mnogo sadržaja ali mali web promet. Blog sa Google PageRank 6 vjerojatno izgleda kao odlično mjesto da se postavi neki komentar sa povratnim linkom na vaš sajt. Međutim, ako taj blog nema dobar autoritet u pogledu web prometa i društvene razmjene, onda se može slobodno reći da postoji dobra osnova da u budućnosti jedan ovakav sajt izgubiti svoju vrijednost. Treba reći da visok PageRank nije spasio mnoge sajtove od Panda update-a, mnogi sajtovi sa PageRank 7, 8 pa čak i 9 su bili itekako pogođeni sa ovim ažuriranjem algoritma pretraživanja.
  • Nedostatak moderiranja. Ako na nekom sajtu uočite da je prepun komentara i direktorija na kojima ima gomila spammy linkova, nemojte tu da postavljate svoje linkove, osim ako ne želite da ih Google počne smatrati kao spam.

Veliki broj organizacija i poslovanja koristi blogove, whitepapers, webinare, infografike i druge sadržaje koji se smatraju visokokvalitetnim za izgradnju linkova i privlaćenje prirodnih, organskih linkova. Neke od posljednjih studija ističu da su linkovi sa sajtova sa sadržajem su mnogo vredniji od onih sa društvenih medija. Mišljenja su oprečna. Bilo kako bilo, svoj sadržaj ne samo da možete iskoristiti za izgradnju linkova već ga možete iskoristiti i za izgradnju Lead-ova, i tako pokazati da ste netko ozbiljan u svojoj industriji.