fb

Prema najnovijem izveštaju koji je napravio analitičar Benedict Evans za kompaniju Enders Analysis, korišćenje Facebook aplikacije je u poslednjih nekoliko dana povećano pa je tako registrovano da je najveća svetska društvene mreža imala više od 300 miliona korisnika koji su mreži pristupili preko njene mobilne aplikacije.

Prema podacima od 27. decembra, više od dve trećine mobilnih korisnika je pristupalo Facebook-u putem iOS ili Android aplikacije. Gledajući ovaj grafikon, Windows Phone je i dalje prilično beznačajan, iako se to može itekako promeniti sledeće godine kada bi Nokia trebalo da izađe sa nekoliko smartphone-a koje pokreće Windows Phone. Trenutno oko 70% od 70 miliona aktivnih RIM korisnika ima instaliranu Facebook aplikaciju. To je dosta visoka stopa penetracije (za iOS i Android ona je oko 50%) što pokazuje koliko je RIM snažan kada su u pitanju poruke.

Daleko najvažnija stvar u vezi ovog grafikona svakako je 300 miliona korisnika mobilnih aplikacija. To je više nego što Apple ili Android imaju ukupno korisnika, svaki ima oko 225 miliona aktivnih mobilnih korisnika.

Facebook je krajem septembra objavio da najveća društvena mreža ima ukupno 800 miliona korisnika od kojih 350 miliona mobilnih Brojke su pokazivale da je to bilo oko 250 miliona mjesečno aktivnih korisnika aplikacije, drugim rečima 70% mobilnih korisnika i 30% svih korisnika koristi mobilne aplikacije za pristup Facebook-u.

iOS i Android aplikacije su na putu da postanu jedna platforma s obzirom da Facebook želi da ih umota u zajedničko HTML5 iskustvo. Od sledeće godine, Facebook će tretirati ovu bazu korisnika mobilnih aplikacija mnogo ozbiljnije, mnogo više kao glavni proizvod počevši od oglašavanja.

Facebook je naporno radio na obnovi svojih mobilnih sajtova, ulazio je u partnerstva sa operaterima širom sveta kako bi bio u mogućnosti da ponudi korisnicima besplatan pristup svojim uslugama.