online-zarada-sa-youtubeU proteklih godinu dana, neke od parodija vezanih za živote državnika, diktatora i njihovih porodica, online reklame i “kako da” online videa, postali su prava viralna senzacija.

YouTube trenutno ima više od 15.000 partnera širom sveta a online zarada mnogih od njih je sasvim dovoljna da im omogući da rade ono što vole a mnogi od njih prave fantastične karijere sa svojim video snimcima. YouTube naglašava činjenicu da je broj partnera koji zaražuje mesečno više od 1.000 dolara, porastao u 2011 godini za čak 300 odsto i da sada postoji nekoliko stotina YouTube partnera koji zarađuju više od 100 hiljada dolara godišnje. Ako vas zanima, pogledajte koje uslove trebate ispuniti da bi postali YouTube partner.

Jedan od YouTube partnera čije je godišnja online zarada šestocifrena je i Michael Buckley, pisac, producent i zvezda emisije “What the Buck?”. Jedan od njegovih posljednjih videa je “OMG! LADY GAGA KILLED OSAMA?!!!! – A “Superstar” Dance For Our Troops!

Naime, pre dve godine, YouTube je od Michael Buckley-a zatražio da podeli tajne svog uspeha. On je to i uradio, napravio je video u kom je pokrio nekoliko tema, od toga kako dobiti više pogleda na YouTube do kako zaraditi novac sa YouTube.

Drugi način online zarade sa YouTube je plasman proizvoda. Na primer, Michelle Phan, koja se bavi obukom šminkera a uz to je i portparol kompanije Lancome, napravila je video “Lady GaGa Poker Face Tutorial” koji prikazuje kako devojke mogu da kopiraju izgled ove popularne pop pevačice, da imaju istu kosu, šminku i sve ostalo. Koliko je ovaj video popularan govori podatak da ima oko 30 miliona pregleda!

Gledajući ovaj video videćete da su plava perika i rukavice proizvod sa BeautyChoice.com, tako da je ova popularnost videa sigurno uticala na prodaju perika i rukavica. Ovaj način monetarizacije videa ima široku primjenu, tako da vam je potrebna ideja, kreativnost i naravno popularnost za dobru online zaradu sa YouTube videom.

Postoji još mnogo korisnih stvari koje se mogu naučiti o video marketingu gledajući videa koji su postigli globalni uspeh. Korisno je pogledati neka od najuspešnijih videa i vidjeti šta je to što ih učinilo tako popularnim. Četiri važna saveta za sve koji žele da pokušaju da naprave uspeh sa YouTube videom, da ostvare online zaradu ili generišu veliki web promet na svoj sajt su:

  • Optimizacija videa za YouTube (ključne reči, naslov, opis i ostalo)
  • Kreiranje zanimljivog video sadržaja kojeg bi korisnici delili sa svojim prijateljima na društvenim mrežama
  • Angažovanje YouTube zajednice u promociji svog videa
  • Meriti rezultate kako bi lakše uočili kakav sadržaj dobro prolazi kod korisnika