untitledNakon što je ponuda kompanije AT&T o preuzimanju T-Mobile naišla na veliki otpor od strane Ministarstvo Pravde i Federalne Komisije za komunikacije,kompanija je juče objavila da odustaje od svoje ponude za preuzimanjem T-Mobile.

Sam dogovor je postao neizvesan još od avgusta, kada je Američko Ministarstvo Pravde podnelo tužbu kako bi zaustavilo ovu transakciju. AT&T je tada najavljivao da će da se bori, ali je postajalo sve teže pogotovo kada je Federalna Komisija za Komunikacije zapretila da će da zahteva da se ispita ceo slučaj na osnovu antimonopolskih zakona.

AT&T je očajnički tražio način da spase ovaj posao o preuzimanju ali nije bilo spasa. Kompanija AT&T je saopštila da će osim neuspešnog preuzimanja sada morati i da plati 4 milijarde dolara, koje podrazumevaju 3 milijarde dolara naknade za neuspeo posao, na koju se AT&T obaveza da će da plati T-Mobile ako dogovor propadne, kao i milijardu dolara za spektar prava. Ovo takođe povlači i da će AT&T “ući u uzajamno koristan sporazum o romingu sa Deutsche Telekom”.

Ovo neuspešno preuzimanje jednog od konkurenata je očigledno veliki udarac za AT&T a sa druge strane veliki strateški trijumf za T-Mobile i njegovu matičnu kompaniju, Deutsche Telekom. Ne samo iz razloga što će sada imati dodatnih 3 milijarde dolara, već što će novi sporazum o romingu omogućiti kompaniji da sada mnogo konkurentnije nastupi na Američkom tržištu.

Da je ovaj posao realizovan, sve što bi on donio ovom društvu bi bile veće cena, manje izbora i na desetine hiljada izgubljenih Američkih radnih mesta,

navodi se u izjavi Free Press, jednog od najvećih kritičara ovog posla od samog njegovog objavljivanja.