uzimanje-novca

Osim ovih podataka danas se pojavio i izveštaj iz kog se može zaključiti kako Facebook planira da iskoristi novu Timeline mogućnost za privlaćenje oglašivača.

Na kraju krajeva, najpopularnija socijalna mreža na svetu već je nagovestila da će “sponzorske priče” biti u korisničkim fidovima sa vestima početkom 2012 godine. Ovo ne treba da čudi s obzirom na Facebook-ov model poslovanja, u kom su društveno relevantni oglasi budućnost oglašavanja. Sve što je Facebook pokrenuo u poslednje vreme ima neku komponentu koja odgovara društveno relevantnim oglasima, pa tako i Timeline.

Ono što većina korisnika ne zna jeste da se nove funkcije uvode kako bi se povećala vrednosti Facebook-a prema oglašivačima, i to ide do te tačke da predstavnici Facebook-a prodaju ideju da je Timeline ponovna konceptualizacija korisnika širom njihove preferencije potrošača , ili kako su sami rekli, “brendovi su danas sastavni deo identiteta ljudi.”

Neki kritičari sugerišu da je naziv Timeline, vrlo “pametno osmišljen” kako bi prikio činjenicu da vaš profil više ne organizuje informacije hronološki i da “graph rank” algoritam koji Facebook koristi za određivanje sadržaja koji treba da vam prikaže u stream-u, sada pod uticajem niza faktora, uključujući i “direktna plaćanja samom Facebook-u.” Ovo bi se svakako moglo okarakterisati kao skandal!

Cilj koncepta koji stoji iza “socijalnog oglašavanja” je da se pronađe način da oglašavanje bude što relevantnije za korisnika. Baner oglasi su nešto što polako umire, CTR na tipičnim oglasima su toliko niski da se jedva mogu detetkovati, pa čak su i Facebook oglasi sa relativno lošom stopom konverzije. Oglasi kao Sponzorske Priče, koje sada karakterišu prijatelje i ljude iz vašeg društvenog grafa, su pokušaj da se ovaj problem koje Internet oglašavanje ima, reši.

Na kraju, najpopularnija društvena mreža na svetu, Facebook, godinu će završiti sa procenom vrednosti od 75.2 milijarde dolara, što je skoro sedam procenata manje od letošnje rekorde cifre od 82.5 milijardi dolara.

Facebook akcije su se juče prodavale po 32 dolara što je za dolar manje nego prošlog meseca.