firefoxFirefox je odličan pretraživač koji je 2003 godine u eri Internet Explorer-a 6 donio jedan novi kvalitet u pretrazi. Dugo je bio drugi pretraživač po korištenju dok ga prošle nedelje nije pretekao Google Chrome koji je od tržišnog udela od 3% pre dve godine došao na 25,7% dok je udeo Firefox-a 25,2%.

Treba istaći činjenicu da kontinuirani razvoj Firefox-a u velikoj meri zavisi od prihoda ostvarenih od Google Toolbar-a koji je ugrađen u pretraživaču. Zvanične cifre koje je Mozilla objavila ukazuju na to da preko 80% prihoda kompanije u 2009 i 2010 godine dolaze od ovog partnerstva sa Google-om (oko 100 miliona dolara svake godine). Ovaj ugovor o partnerstvu je istekao u novembru a Mozilla još uvek ne želi da se izjasni da li će on biti obnovljen.

Mnogi se pitaju da li je neizvesna budućnost Firefox-a, da li neobnavljanje partnerstva sa Google-om znači novo partnerstvo sa Microsoft-om ili čak njegov kraj?

U poslednje vreme Mozilla je povukla određenje korake kako bi se na neki način pokušala osloboditi prevelike zavisnosti od Google-a tako što je tržištu prezentovala "Firefox with Bing", koji koristi Microsoft Bing kao default-ni engine za pretragu i "Awesome Bar" u koje korisnici takođe mogu da unesu upite za pretragu.

Takođe, treba imati na umu i činjenicu da Firefox-a nema nigde u mobilnom pretraživanju, nekako se izgubio na ovom brzo rastućem tržištu na kom njegovi konkurenti dominiraju, Safari na iOS, Chrome na Android-u, Opera Mini radi na različitim platformama a Microsoft pozicionira svoj IE browser Windows Phone uređajima kao i na Tablet-ima pripremajući se za dolazak Windows 8 OS.

Pitanje je i da li Google želi da obnavljanjem partnerstva finansira konkurenta s obzirom da je on sada drugi pretraživač iza IE. Ako Google ne želi obnavljanje partnerstva, da li će Microsoft biti voljan priteći u pomoc? Ne treba zanemariti i druge potencijalno zainteresovane strane kao što su Facebook i Amazona koji bi od partnerstva svakako mogli imati koristi s obzirom da Firefox još uvek ima 25% udela na tržištu pretraživanja Interneta.