twitter_logoOptimizacija za Internet tražilice (SEO) je nedvojbeno ključna komponenta inbound marketinga, ali sami marketeri često i ne razmišljaju koliki ona utjecaj zaista ima na društvene medije. Isto tako, mnogi društvene medije vide samo kao jednostavno sredstvo za širenje dosega, angažmana i svijesti o brandu, ne razmišljajući o tome kako on utječe na rezultate pretraživanja. Stoga, evo nekoliko koraka za optimiziranje vaše prisutnosti na Twitter-u.

Linkovi u Tweetu – Iako su ranije mreže kao što su Twitter i Facebook automatski označavali linkove sa “nofollow” tag-om, atributom koji je signalizirao tražilicama da ne daju SEO autoritet ulaznim linkovima sa tih društvenih mreža, tako da se ti linkovi nisu mogli iskoristiti za optimiziranje vašeg poslovanja u potraživanju. No, stvari su se promjenile, u prosincu prošle godine, i Google i Bing su potvrdili da će linkove u tweetu uzimati u obzir kao signal za rangiranje u pretraživanju. Dakle, sadržaj u tweet-u se broji, stoga to nikako ne treba zanemariti.

Izgradnja autoriteta i dosega – Google i Bing su priopćili da njihovi algoritmi pretraživanja provjeravaju autoritet korisnika koji tweetuje link. To znači da oni u pretraživanju uzimaju u obzir autoritet koji imate na Twitter-u. Izgradnjom većeg dosega, sa kvalitetim sljedbenicima, svakao će vam pomoći u boljem rangiranju vaših tweetsa u rezultatima pretraživanja.

Napravite poseban skup ključnih riječi za Twitter – Vaše poslovanje svakako da bi trebalo imati niz ključnih riječi za koje pokušava da se rangira u rezultatima pretraživanja, ali sve te ključne riječi se ne mogu iskoristiti i za Twitter, pogotovo ako su duge. Potrebno je da analizirate ključne riječi, koristeći razne alate, kako bi odabrali skup ključnih riječi posebno za Twitter. Ovaj skup ključnih riječi ne bi trebao biti velik jer je Google nedavno napravio izmjenu u algoritmu pretraživanja stavljajući naglasak na noviji sadržaj, pa bi stoga taj manji skup ključni riječi trebali koristiti redovno u tweet-anju.  

Obratiti pažnju na broj karaktera u Tweetu – Ograničenje od 140 karaktera zna da predstavlja veliki problem kada je u pitanju optimiziranja za Internet tražilice (SEO), prije svega kada je u pitanju integriranje ključnih riječi. No, ono što je također bitni i što mnogi previde jeste Retweet, trebali bi uzeti to u ubzir i uvijek imati slobodnih 20-30 karaktera tako da korisnici koji “RT @ korisničko ime” pri tome ne eliminirati vaše ključne riječi kako bi sve stalo u 140 karaktera!

Kvalitetni Tweet-ovi – Vaš sadržaj treba da bude dovoljno kvalitetan kako bi ostali utjecajni Twitter korisnici također retweet-ovali vaše postove. Tražilice će registrirati vrijednost ostalih autoriteta koju su reetweet-ovali te ih povezati sa vrijednošću linka koji ste objavili, to će uistinu potaknuti vaše SEO napore.

Uključite ključne riječi u svoju Twitter biografiju – Twitter vam omogućuje da u 160 karaktera objavite informacije koje se prikazuju na vašoj početnoj stranici. ”About” se obično koristi za biografiju koja bi trebala da sadrži neke od vaših ključnih riječi kako bi što bolje predstavili vaše poslovanje, a takođe i pomogli u poboljšanju vidljivosti u pretraživanju. Treba imati na umu da tražilice često prikazuju vašu Twitter biografiju u opisu linka kada se Twitter korisničko ime pojavi u pretraživanju.