zynga-times-square_616

Zynga, kreator planetarno popularnih online igrica kao što su Mafia Wars, FarmVille i CityVille, sprema se da se podigne milijardu dolara na svom debiju na američkom tržištu akcija. Kompanija je u svojoj inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) izašla sa 100 miliona akcija po ceni od 10 dolara po akciji, što daje ukupnu vrednost kompaniji od oko 9 milijardi dolara.

Sa milijaru dolara, ovo će biti najveća IPO posle Google-a koji je sa svojom inicijalnom javnom ponudom 2004 godine postigao 1.9 milijardi dolara.

Kompanija Zynga osnovana je 2007 godine, udvostručila je prodaju na 829 miliona dolara u prvih devet meseci 2011 godine. Za razliku od svojih glavnih rivala, Zynga ne naplaćuje korisnicima za igranje njenih igrica već novac zarađuje prodajom dodataka uključujući i oružje, ili ekstra karaktere. Drugi način online zarade je sa jedinstvenim načinom oglašavanja, u kom na primer Starbucks plaća kompaniji za virtuelnu kafe prodavnicu u igrici CityVille. Korisnici treba da posete ovu virtuelni prodavnicu 10 puta kako bi mogli da izgradnje Starbaks franšizu u svojim virtuelnim gradovima.

Zynga je trenutno neprikosnoveni lider na tržištu društvenih igara sa 54 miliona aktivnih korisnika dnevno, što je više nego što ima njenih 14 konkurenata zajedno. Procjene govore da je izloženost kompanije Internet korisnicima oko 3%, što joj daje potencijalni reklamni potencijal od 1,5 milijardi dolara.