dellDell je i službeno ukinuo svoju Inspiron Mini liniju netbooka pošto je kompanija odlučila da se fokusira više na proizvode sa kojima može više da zaradi. Alison Gardner, direktor marketinga u kompaniji Dell otkriva da kompanija neće izaći sa novim netbook-om koji se temelji na Intel-ovoj dolazećoj Cedar Trail platformi.

Očito da Dell napušta netbook tržište koje definitivno gubi rat sa tablet računalima a posebno sa Apple iPad-om. Dell trenutno na svojim stranicama nudi notebook Inspiron 11z po cijeni od 400 dolara kao alternativu za Mini, koji je dostupan samo kao dio ograničene rasprodaja, a tu je i Inspiron14R sa početnom cijenom od 500 dolara. Još uvijek nije objavljeno da li Dell planira da ponudi još neke proizvode u rasponu od 300 do 400 dolara.

Sada, Intel i notebook proizvođači staju na stranu nove vrste računala nazvane Ultrabooks, koji su tanki i lagani sa mnogo jačim hardverom nego kod netbook računala, brzim SSD-om i sa dugotrajnijom baterijom.

Ultabooks su u osnovi Windows verzija Apple MacBook Air, a mnogi očekuju da će mnogi biti predstavljeni na Consumer Electronics Show-u u Las Vegasu, gdje će Dell najvjerojatnije baciti više svjetla na svoje buduće planove.

Prema nekim glasinama i kompanija Samsung bi također trebala da se povuće sa netbook tržišta i predstavi svoj novi, mnogo snažniji i profitabilniji ultra tanki laptop.