grafikaE-mail marketing provajder GetResponse analizirao je uticaj opcija za socijalno deljenje na efikasnost e-maila, uzimajući u obzir sve prednosti koje socijalno deljene donosi e-mail marketerima.

GetResponse je analizirao socijalno deljene posmatrajući Twitter, Facebook, Facebook i LinkedIn kroz više od 2,2 miliona e-mail poruka poslatih od njegovih klijenata.

Rezultat ovog istraživanja je da je broj korisnika koji uključuju dugmad za socijalno delenje u svoje emailove porastao za 18,3% što je povećanje za 40% u odnosu na prošlu godinu.

Dugmad za socijalno deljenje nalazi se svuda, na svakom postu, na većini sajtova, sa mnoštvom kompanija koje pružaju besplatne alatke koje olakšavaju njihovo ugrađivanje. Dugmad za socijalno deljenje podstiču veće angažovanje, dovode web promet i proširuje domet sadržaja na Internetu.

GetResponse studija i infografika podsećaju da se ovde ne radi samo o socijalnim medijima već i marketeri takođe pokušavaju da uhvate ovaj voz i u njega da ubace e-mail kako bi se dobio jedan dobar i profitabilan miks. Od onih koji su to već uradili, 51,9% ima samo jednu ikonu za socijalno deljenje, 40,6% ima dve, 7,4% tri a 0,1% četiri ikone.

E-mail poruke koje sadrže dugmad za socijalno delenje imaju veći CTR za 115% u odnosu na one koji nemaju. GetResponse navodi da je ovim istraživanjem došao do rezultata da je stopa učestalosti klikova (CTR) za e-mail poruke koje imaju dugmad za socijalno delenje je 5,6% a 2,6% za one koje nemaju socijalnu dugmad.

Kompanija je u junu prošle godine napravila sličnu analizu, takođe u okviru svojih klijenata. Tada je trebalo da se uradi mnogo više, sa ponudom barem tri socijalne opcije CTR se povećava za 55% dok su e-mail poruke koje su sadržavale dugmad za socijalno deljenje generisale samo 30% veći CTR od onih bez socijalnih dugmadi.

Ono što je ovo istraživanje otkrilo jeste da je Facebook uključene u 91% socijalnih emailova, Twitter u 46,1% a LinkedIn samo u 8,5%. Popularnost Facebook dugmeta za deljenje porasla je za 10% u odnosu na 2010 godinu. To je veliki skok u odnosu na Twitter-ov pad od čak 25%. S druge strane, LinkedIn dugme za deljenje je manje popularno nego prošle godine. Broj e-mail poruka koji ga uključuju opao je za 25% od prošle godine. Ovaj pad samo ističe porast učinkovitosti LinkedIn linka. CTR za e-mail poruke koje uključuju LinkedIn dugme porastao je za gotovo 400%.

Od svih dugmadi za socijalno deljenje LinkedIn ima najbolji CTR 9,6%, Facebook 5,4, Twitter 5,0%. E-mail poruke bez socijalnih dugmadi za deljene imaju prosečan CTR 2,6%.

Sve u svemu, deljenje je veoma moćna stvar na Internetu. Pa tako, najveća društvena mreža na svetu, Facebook, ima preko 800 miliona aktivnih korisnika i svaki od njih u proseku ima oko 130 prijatelja. Svi oni mogu biti potencijalni ambasadori vašeg brenda. Zamislite kakvu kampanju možete da pokrenete na Facebook-u ako bi angažovali sve vaše prijatelje koji bi onda pokrenuli svoje prijatelje itd..

Gledajući na ovaj način, stvara se potpuno nova slika odnosa komunikacije između kupaca i brendova. Brendovi moraju da više da komuniciraju u nekom ličnom tonu, da poštuju individualne glasove i da reaguju u realnom vremenu na sve vrste povratnih informacija. Brendovi koji stvaraju pravi odnos sa svojim klijentima i odgovaraju na njihove potrebe sa relevantnim i blagovremenim ponudama, u velikoj će meri imati koristi od entuzijazma svojih obožavatelja. I sve to samo što obezbede opcije za deljenje unutar email-a.