fb-moneyPrema izvorima dobro upoznatim sa dešavanjima oko najpopularnije društvene mreže na svijetu, Facebook bi mogao podnijeti zahtijev za inicijalnu javnu ponudu već sljedećeg tjedna od koje navodno očekuje 10 milijardi dolara.

Prema ovim izvorima, Facebook je također veoma blizu finaliziranju dogovora sa Morgan Stanley, kompanijom koja se bavi financijskim uslugama i koja treba da ima ulogu osiguravatelja, glavnog jemca, dionica koje budu ponuđene.

Podnošenje koje bi se moglo dogoditi iduće srijede trebalo bi da vrijednuje kompaniju Facebook na između 75 i 100 milijardi dolara.

Facebook je pokrenut 2004 godine kao studentska društvena mreža. Za javnostu je otvoren u rujnu 2006 godine, spustivši uvjet za minimalnu dob sa 18 na 13 godina starosti. U proteklih nešto više od sedam godina Facebook-ova popularnost širom svijeta je rasla velikom brzinom tako da sada najveća društvena mreža na svijetu ima više od 800 milijuna korisnika širom svijeta.

Prema izvješćima, značajnu ulogu u trgovanju Facebook dionicama imat će i Goldman Sachs Group.

Već su se pojavile reakcije na ovu vijest o Facebook-ovoj inicijalnoj javnoj ponudi prema kojima je ovo pravi trenutak za to uz obrazloženje da je razdoblje Facebook-ovog astronomskog rasta gotovo i da treba očekivati pojavu neke nove društvene mreže koja bi vremenom mogla da preuzme veliki broj njegovih korisnika tako da bi on na kraju mogao završiti kao MySpace.

Bilo kako bilo ovo će vjerojatno biti najveća tech IPO u historiji.