dicaprio_mobliJessica Alba je ovih dana postala još jedna poznata ličnost u nizu koja želi da se okuša u online poslovanju, pokretanjem kompanije Honest koja će se baviti prodajom ekoloških proizvoda za bebe, biorazgradivim pelenama i organskim losionom za negu kože.

Jessica Alba navodi da su joj ciljna grupa majke koje su zauzete i koje nemaju vremena da provode sate i sate tražeći ekološke proizvode za svoje dete. Honest diferencira sebe od kunkurencije koristeći se online modelom pretplate sa kojim želi da privuće i zadrži potrošače.

Jessica Alba nije prva poznata osoba koja koristi svoj status zvezde za pokretanje online poslovanja (ili oživljavanja nekog posrnulog), a neke od tih poznati ličnosti su:

Justin Timberlake

Timberlake je možda i najpoznatija zvezda investitor koja je sa Specific Media preuzela nekadašnjeg online giganta MySpace za 35 miliona dolara. Uprkos njegovim tvrdnjama da će revolucionarizirati sajt i vratiti ga na put stare slave, do sada ipak nije bilo pomaka, MySpace i dalje gubi korak sa konkurencijom.

Justin Timberlake je takođe investirao i u web sajt za deljenje fotografija Dekko i u startup Stipple.

LL Cool J

Poznati reper je pokrenuo društvenu mrežu koja omogućava muzičarima da kolaboriraju i snimaju materijal na web-u. Korisnici društvene mreže BoomDizzle mogu da rade na svojim pesmama u realnom vremenu i da svoje kreacije postuju na sajt ili da ih otpreme direktno na iTunes.

Ashton Kutcher

Glumac Ashton Kutcher je napravio nekoliko mudrih ulaganja u online poslovanja među kojima su Foursquare, Flipboard, Path i Airbnb. Trenutno mu se veoma isplatila odluka da se 2009 godine pridruži grupi investitora koji su tada kupili Skype za 2.8 milijardi dolara, koji je prošle godine prodat kompaniji Microsoft za fantastičnih 8 milijardi dolara. 

Lady Gaga

Pop ikona se sa svojim ulaganjima u startupe dokazala kao veoma lukava poslovna žena. Lady Gaga je pridružila nekadašnjem izvršnom direktoru Google-a, Eric Schmidt-u, u investiranju u Backplane, mreži namenjenoj online zajednicama sa specifičnim interesima, kao što su muzika ili sport.

Lady Gaga je takođe da Kanye West investirala 7,5 miliona dolara u Turntable.fm, web sajt koji korisnicima omogućava da otkriju i dožive online muziku zajedno sa svojim prijateljima. Turntable.fm trenutno koristi više od 600.000 ljudi a sa sajta se strema-uje 1 milion pesama dnevno.

Leonardo DiCaprio

Poznate osobe posebno vole da ulažu u društvene mreže pa tako i Leonardo DiCaprio koji je u oktobru 2011 godine uložio 4 miliona dolara u društveno-medijsku platformu Mobli.

Mobli omogućava korisnicima da vide fotografije na osnovu određene teme ili po tome ko ih je postavio, što je skoro isti način na koji većina društvenih mreža prikazuje fotografije. Leonardo DiCaprio se takođe prihvatio i savetodavne uloge u kompaniji kako bi pomogao sa marketingom i odnosima sa javnošću.

M.C. Hammer

U oktobru prošle godine M.C. Hammer je objavio svoje ulaganje u pretraživač WireDoo, koji uključuje “relacione podatke” u rezultate pretrage.

Peter Gabriel

Bivši frontmen grupe Genesis trenutno finansijski podržava servis za streaming muzike we7 i engine za preporuke, The Filter, koji ima neke visoko profilne klijente među kojima su NBC, DailyMotion, Warner Bros i Sony Music

Njegov najuspešniji njegovo e-commerce poduhvat bio je servis za download muzike On Demand Distribution. Nakon suosnivanja kompanije 1999 godine, Peter Gabrijel je 2004 godine objavio prodaju za 40 miliona dolara. Inače, ovaj web sajt je ugašen 2009 godine.

Will Ferrell

2007 godine Will Ferrell je pokrenuo “Funny or Die”, koji omogućava korisnicima da glasaju da se klib zadrži ili izbaci sa web sajta. Koristeći se svojim holivudskim kontaktima sajt je bio u stanju da dobije ekskluzivni sadržaj zvezda kao što su Judd Apatow, Jerry Seinfeld i Charlie Sheen.

Originalni video sadržaj na sajtu sada ima više od 80 miliona pregleda a prošle godine Funny or Die je imao 30 miliona dolara prihoda.