Hacker-Cup-trofejFacebook je objavio da počinje da prima prijava za svoj drugi godišnji Hacker Cup, natjecanje za najboljeg hakera.

Programeri iz cijelog svijeta će se takmičiti u riješavanju algoritamskih problema, napredujući kroz pet rundi takmičenja a samo jedan će ponijeti naslov najboljeg na svijetu i trofej Hacker Cup.

“Hakiranje je srž onaga kako mi radimo stvari na Facebook-u. Naši inženjeri služe se hakiranjem kako bi pronašli bolje načine za rješavanje problema”, navodi u objavi takmičenja Facebook inženjer David Alves.

Da ne bude zabune, Facebook se koristi originalnom definicijom “hakera”, koja se ne odnosi na netkog tko provaljuje u računalne sustave, nego na pojedinca koji “uživa u istraživanju ​​detalja sustava i kako najbolje iskoristiti njegove sposobnosti”. Definicija je posuđena iz online računalnog sleng rječnika The Jargon File.

Natjecanje započinje 20. siječnja 2012 godine sa online kvalifikacijama koje će trajati 72 sata. Programeri koji prođu kvalifikacije imat će još tri kruga online takmičenja. Najjnaporniji je prvi koji počinje 28. siječnja i traje 24 sata. U drugi krug će proći samo 500 najboljih a on počinje 4. veljače. Ukupno 100 natjecatelja će proću u treći krug koji počinje 11. veljače.

Nakon toga, Facebook će obavjestiti e-mailom najboljih 25 natjecatelja da su ušli u finalnu rundu takmičenja koja neće biti online već će se održati u Menlo Park, California, 17. ožujka 2012 godine.

Facebook obećava da će finalistima nadoknaditi putne troškove i troškove izdavanja viza. Svi finalisti će dobiti novčane i druge nagrade ali će samo jedan osvojiti Hacker Cup trofej.