es-procesorTajvanski biro za krivične istrage (CIB), objavio je da je uhapsio četiri inženjera kompanije Intel zbog navodne prodaje uzoraka procesora preko eBay. Osumnjičenih, koji su potvrdili da su inženjeri u OEM fabrici na Tajvanu, pritvoreni su u gradu Taojuan.

Prema izveštaju CIB, njihovi detektivi su pratili osumnjičene od septembra a tokom hapšenja kod njih je pronađeno 178 uzoraka procesora sa procenjenom uličnom vrednosti od 82.500 dolara. Osumnjičeni su priznali da su od 2009 godine prodali više od 500 ES čipova.

Uzorci procesora, koji obično sadrže oznaku Intel Confidential i ES, smatraju se beta verzijama koje se koriste za testiranje, kvalificiranje kompatibilnosti i ostalo. Ovi procesori se takođe vrlo često šalju i raznim prodavnicama za demonstraciju i u cilju promocije komercijalne verzije. Ovakve prodavnice potpisuju ugovor da će pojavom komercijalnog izdanja ili vratiti čip ili da ga neće prodati.

Ovi uzorci procesora obično predstavljaju ono što će na kraju doći na tržište, ali treba reći da postoje i neki retki izuzeci. Osim toga ovi čipovi nisu baš tako poželjni kao što su nekada bili. Nkada su inženjerski uzorci ranijih Intel-ovih čipova kao što su Pentium 4, bili veoma traženi zbog njihove sposobnosti otključavanja čipa koja je umnogome olakšavala overclocking.

Tajvanski CIB poziva sve potencijalne kupce da izbegavaju ES procesore na eBay-u i podseća sve inženjere i oni sa vezama unutar tech kompanija da ne pokušavaju nešto slično da urade jer će se u protivnom suočiti sa kaznom zatvora u trajanju do pet godina.