firefox-10Mozilla je objavila Firefox 10. Nova verzija open source web preglednika uključuje pregršt poboljšanja i novih značajki među kojima se nalaze i ugrađeni alati za developer-e koje sada konkurišu Chrome-ovoj ponudi. Novi alati pružaju čist i jednostavan način za provjeru elemenata u jednom prozoru. Točnije, sada je puno lakše prebacivanje između CSS i HTML elemenata, za razliku od Chrome-a, koji kao da ih pomješa na manjim monitorima. Nova verzija web preglednika nudi i bolju podršku za određeni broj web standarda.

Ono što korisnik može da primjeti na vizulnom izgledu web preglednika jeste manja prilagodba na navigacijskoj traci. Gumb naprijed neće više biti stalno vidljiv po defaultu u navigacijskoj traci sa alatima, sada će se pojavljivati samo kada se korisnik vrati na prethodnu stranicu, tj. gumb će se prikazivati samo onda kada se može aktivirati.

Ono što je zaista velika promjena u Firefox 10 jeste uvođenje novih razvojnih alata. Prethodne verzije preglednika su uključivale Web konzolu, JavaScript scratchpad i jednostavan alat za uvid u Document Object Model (DOM). Firefox 10 sada ima novu čvrsto integriranu developer ploču sa bogatijim alatom za uvid u DOM kao i alatima za gledanje i modificiranje CSS svojstva.

Sve do sada najbolji Firefox alat za developere bio je Firebug add-on. Sada sa Page Inspector programeri mogu lako pogledati ali i mijenjati strukturu i izgled stranice a da ne moraju da napuste Firefox.

JavaScript scratchpad sada koristi Eclipse Orion za uređivanje koda kako bi omogućio naglašavanje sintaksi i drugih značajki sa kojima je znatno lakše i jednostavnije pisati JavaScript.

CSS inspektor će vam pokazati popis CSS svojstava povezanih s odabranim elementom, uključujući i naslijeđena svojstva. Svaki od njih ima kućicu na koju možete kliknuti za odabir vidljivosti.

Firefox 10 također donosi i full-screen API koji će programerima znatno olakšati izgradnju iskustva koje će iskorištavati cijeli zaslon. Tu je također i podrška za značajke koje olakšavaju izgradnju 3D Web iskustva sa otvorenim tehnologijama.

Značajka 3D CSS transforms je izvorno kreirana od strane kompanije Apple i nudi deklarativni mehanizam za primjenu animiranih trodimenzionalni transformacija na pojedine HTML elemente stranica. Važno je napomenuti da se 3D CSS transforms u potpunosti razlikuju od WebGL, koji je JavaScript API za 3D programiranje.

Firefox 10 može se preuzeti izravno sa Mozilla web sajta ili putem njegovog sustava za ažuriranje.