free-mobileXavier Niel, osnivač kompanije Iliad, koja stoji iza Francuskog ISP Free.fr uzdrmao je, a mogao bi u skorijoj budućnosti i potpuno da redefiniše mobilno poslovanje u Evropi sa današnjim pokretanjem Free Mobile, četvrte Francuske mobilne mreže. Sa radikalno novim pristupom, koristeći mešavinu Wi-Fi, HSPA + 3G i svoje optičke mreže, Free će svojim korisnicima moći ponuditi neograničeno telefoniranje glas, slanje poruka i podataka preko svoje mobilne mreže.

Free.fr je ISP koji nudi telefoniranje (VoIP), TV (IPTV) i Internet konekciju za veoma prihvatljivu mesečnu nadoknadu. Za 30 evra Free vam nudi Internet konekciju od 28 megabita u sekundi preko DSL-a, besplatni IPTV (oko 200 kanala), besplatni vlastiti set-top box koji je sve što jedna moderna kuća treba (širokopojasni modem, Wi-Fi router, centar za skladištenje, Blu-ray player, uređaj za surfanje Web-om i mašinu za igranje) i neograničene besplatne pozive za oko 100 zemalja.

Xavier Niel je osnovao Free 1999 godine i od tada je od raznih operatera kupovao dark fiber mrežu što mu je kasnije omogućilo da izgradi IP mrežu koja je uzdrmala Francusku. Free je 2008 godine objavio namjeru da uđe na mobilno tržište i tada je Xavier Niel nagovestio da će njegova kompanija sigurno radikalno smanjiti cene mobilne usluge.

Francusko mobilno tržište već ima dosta konkurenata, tri mrežna operatera, Orange, SFR i Bouygues Telecom, nude 2G i 3G usluge, sa preko 30 mobilnih virtuelnih mrežnih operatera (MVNO).

Prema mišljenju Xavier Niel-a to očito nije dovoljno da bi se osigurale fer cene.

Oni nas podkradaju, u stvari, oni vas podkradaju. Ja sam se već prebacio na Free Mobile,

izjavio je Xavier Niel na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio planove kompanije o smanjenju cena mobilnih usluga.

Xavier Niel navodi da Free nema operacije u drugim Evropskim zemljama, ali da ako ovaj poslovni model uspe u Francuskoj, to bi sigurno moglo prodrmati cene širom Evrope pružajući reper regulatorima i dajući primer novim učesnicima na nekom drugom tržištu.

PARIS: Internet provider Free new mobile service

Osnovna mobilna usluga, koja uključuje 60 minuta odlaznih poziva i 60 SMS poruka, biće besplatna za 4,8 miliona postojećih Free korisnika, ili 2 evra mesečno za sve ostale. Dodatna minuta će koštati 0.05 evra a SMS 0.01 evro.

Za 20 evra mesečno (16 evra za postojeće korisnike), korisnici će imati neograničen broj SMS poruka i besplatno pozivanje fiksnih brojeve u Francuskoj, SAD i Evropi. 3G Internet će biti ograničen na 3GB podataka mesečno, što je tipično ograničenje za tzv neograničene tarife.

S obzirom na veliku zainteresovanost Evropskih medija za ova nova dešavanja na Francuskom mobilnom tržištu, nadati se da bi uskoro moglo doći do lančane reakcije koja će smanjiti cene mobilnih usluga i u ovom delu Evrope.