Google-ChromeMnogi su primjetili novi marketinški smjer koji je kompanija Google zauzela u posljednje vrijeme, ali ono što je zaista privuklo pozornost jesu skandalozni sponzorirani blog postovi i video prostor za Chrome koji su postavljeni tako da kršenje vlastitu Google politiku o plaćenim oglasnim linkovima. Mnogi bi rekli da je Google uhvaćen u prijevari.

Naime, otkriveno su stranice koje sadrže frazu “ovaj post je sponzoriran od strane Google-a,” i među njima najmanje jedna stranica koja sadrži marketinški video za Google Chrome sa povratnim linkom na Chrome download stranicu. Ono što je problematično jeste da ovaj povratni link ne koristi nofollow atribut koji sam Google zahtijeva za plaćene linkove. U ovom slučaju to znači da će tražilica indeksirati ovaj link i poboljšati Google-ov vlasti PageRank sa ovakvim sponzoriranim postovima.

Naravno, Google je svu krivnju odmah svalio na kompaniju Unruly Media, navodeći da je ona angažirana za obavljanje ove kampanje.

Google nikada nije pristao na ništa više od online oglašavanja. Mi smo angažiranjem kompanije Unruly Media dosljedno izbjegli plaćena sponzorstva, uključujući i plaćanje blogera za promicanje naših proizvoda. Što se nas tiče ovo su samo zlonamjerne insinuacije,

priopćio je glasnogovornik kompanije Google.

Izvršni direktor Unruly Media,Scott Button, potvrdio je navode da je bilo nekih nepravilnosti u oglasnoj kampanji i da su sve pogreške sada ispravljene.

Glasnogovornik kompanije Google naravno nije priopćio da li će Chrome download stranica biti kažnjena (naravno da neće) ali je priopćio da će kompanija uraditi sve što je potrebno da do ovakvih situacija u buduće ne dođe.