udzbenik-matematikaApple bi trebao objaviti plodove svog rada na poboljšanju korištenje tehnologije u obrazovanju na posebnom medijskom događaju zakazanom za 19. siječanj. Iako su se dosadašnja nagađanja koncentrirala na digitalne udžbenike, ipak mnogi mediji prenose da će Apple ustvari objaviti set alata koji treba da pomognu korisnicima u kreiranju interaktivnih e-knjiga. Set alata je nazvan “GarageBand for e-books” i Apple će sa njim proširiti svoju trenutnu platformu kako bi e-knjige mogao distribuirati iPhone i iPad korisnicima.

Apple je u velikoj mjeri prihvatio ePub 2 standardne za iBooks platformu, iako ga je modifikovao sa jednim brojem HTML5 ekstenzija kako bi se omogućilo uključivanje video i audio za neke ograničene interakcije, a očekuje se da će da objavi podršku i za ePub 3 standard.

Izrađivanje standarda za e-knjige nije tako jednostavno kao što se možda čini. Trenutno stanje softverskih alata i dalje podjednako frustriraju i autore i izdavača, a mnogi su čak i tražili da Apple ili neki drugi napravi jednostavnu aplikacija koja bi proces kreiranje e-knjige učinila jednostavnim kao što je pravljenje pjesme u GarageBand.

Kompanija Apple je na tržište već dala vodeće alate za proizvodnju sadržaja kao što su Logic i Final Cut Pro. Kompanija također stoji iza alata kao što su GarageBand ili iMovie koji čine ovakvu proizvodnju dostupnu mnogo široj publici.

Preme biografiji koju je napisao Walter Issacson, legendarni direktor kompanije Apple Steve Jobs, radio je na projektu unapređenja učenja i digitalnih udžbenika nekoliko zadnjih godina i da je konačno riješenje trebao predstaviti zajedno sa iPhone 4S u listopadu 2011 godine. Ovo je ipak odgođeno u zadnji tren, a razlog za to je iznenadna smrt Steve Jobs-a.

Unatoč kašnjenju, mnogi su mišljenja da je ovo pravo vrijeme za promjene na ovom polju.

Mi u ACU smo spremni da krenemo prema potpuno digitalnoj budućnosti. Naša nedavna studija je pokazala da 82 posto studenata u SAD dolazi u kampus sa smartphone-om. Stoga, mi moramo imati resurse i alate spremne za ove mobilne, na Internet povezane studente,

priopćio je Dr. William Rankin, direktor Educational Innovation of Abilene Christian University.