blogŠta čini jedan blog uspešnim?

U početku je blog bio način da se čuje i glas pojedinca, drugačije mišljenje od onoga koje su nam servirali jednosmerni mas-mediji. Blog je evoluirao, danas je on jedan od najboljih marketinških alata koji sada sve više koriste i poslovanja kako bi se približili potrošačima i izgradili što bolju online poziciju.

Blogovi su sve popularniji i u našem regionu. Svakim danom pojavljuje se mnoštvo novih blogova u kojima se mogu pronaći saveti i stavovi blogera za razne teme, od tehnologije, dnevne politike pa do kulinarstva. Organizuju se i manifestacije u kojima se proglašavaju najbolji nacionalni ali i regionalni blogovi. Online Tržište je odlučilo da predstavi svoj izbor najboljih blogova regiona za 2011 godinu.

Neki se verovatno neće složiti što smo ih svrstali na Balkan, ali smatrali smo da je ipak većina zemalja većim delom geografski locirana na Balkanskom poluotoku, ali neka nam ne zameraiju Albanci, Grci i Bugari s obzirom da ne pripadaju govornom području koje smo pokrili, ali moguće je da ćemo narednih godina obraditi i te zemlje.

Tročlani žiri OnlineTržišta je uzimao više od 10 parametara za rangiranje blogova te i dodatnu subjektivnu ocenu na osnovu kojih se formirao blog index. Pored reputacije na socijalnim mrežama, pretraživačima i offline reputacije, u obzir su uzeti autori blogova i njihova lična reputacija. Online reputacija nije bila jedini parametar, uz to postoje stilski parametri (pisanje i izgled bloga) te offline rad i delo autora kao i angažmani i uspesi autora na internacionalnom planu. Kompletan recept za rangiranje ostaje i dalje tajna kuhara.

Slovenija

Najbolji Slovenački blog za 2011 godinu po izboru Online Tržišta je blog Razgledi kojeg uređuje Vojko Flegar, bivši urednik Dela. Članci na blogu su podeljeni u nekoliko sekcija a najpopularnije su one koje pokrivaju dešavanja u Sloveniji i svetskoj ekonomiji.

Online-Trziste-Lista-5-najboljih-blogova-Slovenije-u-2011-godini

Hrvatska

Najbolji Hrvatski blog u 2011 godini je Netokracija. U pitanju je blog čiji je autor Ivan Brezak Brkan koji sa svojim člancima pokriva oblasti novih medija i dešavanja na online tržištu našeg regiona. Takođe, treba reći da je blog Netokracija proglašen od strane WebFest.Me za najbolji regionalni blog u 2011 godini.

Online-Trziste-Lista-5-najboljih-blogova-Hrvatske-u-2011-godini

Bosna i Hercegovina

Najbolji BiH blog u 2011 godini je Omizio.com. Blog se fokusiran na vesti o iPhone-u i drugim Apple proizvodima.

Online-Trziste-Lista-5-najboljih-blogova-BiH-u-2011-godini

Srbija

Njuz je najbolji Srpski blog u 2011 godini. Njuz.net je blog-portal na kome se mogu pronaći satirične vesti, po ugledu na poznati sajt The Onion. Na BlogOpen 2011 manifestaciji ubedljivo je proglašen za najbolji blog-portal u Srbiji. Takođe treba istaći i da je na regionalnom Internet festivalu WebFest, Njuz.net osvojio Grand Prix festivala.

Online-Trziste-Lista-5-najboljih-blogova-Srbije-u-2011-godini

Makedonija

Najbolji Makedonski blog u 2011 godini je Marketing365. Članci na blogu pokrivaju oblasti kao što su Internet marketing, oglašavanje preko društvenih medija, odnosi sa javnošću i ostalo.

Online-Trziste-Lista-5-najboljih-blogova-Makedonije-u-2011-godini

Online reputacija blogera

Neki blogovi ali i blogeri su stekli zavidnu online reputaciju na našim prostorima. Spomenimo neke od njih:

Dragan Varagić sa svojim blogom spada u najuticajnije blogove regiona već godinama. Dragan Varagić u regionu je poznat i priznat kao ekspert za oblasti online poslovanja, e-marketinga i odnosa sa javnošću. On na svom blogu objavljuje vesti i trendove o e-poslovanju u Srbiji. Sarađivao je na mnogim online projektima u regionu a pokretač je Pretraga.co.yu i najstarijeg e-mail časopisa u Srbiji “Pretraga i prezentovanje”. Takođe, autor je knjige “Vodič kroz raj i pakao Internet marketinga” nakon koje su ga mnogi s pravom počeli nazivati pionirom Internet poslovanja u Srbiji ali i regionu.

Ono što je zanimljivo jeste statistika na alexa.com prema kojoj sajt Dragana Varagića ima više posetilaca iz Kine nego iz Srbije. Naime, prema sajtu za analizu web prometa, alexa.com, iz Srbije dolazi nešto manje od 33%, iz Pakistana 19% a iz Kine skoro 35% poseta na web sajt draganvaragic.com! Da li su Kinezi iz Vojvodine fascinirani sadržajem njegovog bloga ili Varagić svoje usluge izvozi i u najmnogoljudniju svetsku zemlju, ostaje nepoznato.

OT-varagic

Peđa Pušelja poznat i kao Blogowski je neko ko se ne može zaobići kada govorimo o najuticajnijim blogerima regiona. Njegov blog, blogowski.eu, svojevremeno je pomerio granice i postao inspiracija ostalim blogerima. Među prvima je počeo da koristi mogućnosti koje pružaju novi mediji, posebno se to odnosi na Twitter i video blogging. Pokretač je mnogih online projekata među kojima treba istaći wtfjeans, Tweetokracija i regionalnu blog konferenciju BlogOpen.

Dosta veliki uticaj na regionalno online tržište ima i Ivan Brezak Brkan. Na blogu Netokracija piše o aktuelnostina na online tržištu i novim medijima. Sarađuje sa najvećim Hrvatskim IT časopisima a piše i za TechCrunch o dešavanjima na online tržištu srednje Evrope. Njegov blog Netokracija veoma je uticajan u celom regionu a potvrda toga je proglašenje za najbolji regionalni blog 2011 godine na regionalnom Internet festivalu Web Fest.Me.

Internet biznis blog Istoka Pavlovića jedan od najpoznatijih blogova u Srbiji ali i u regionu. Istok Pavlović se pojavljuje kao saradnik na nekoliko domaćih web projekata a jedan je od glavnih autora na blog portalu Njuz.net. Na BlogOpen 2011 konferenciji proglašen je za najuticajnijeg blogera Srbije.

Ako bi gledali dugoročni uticaj koji neki blogeri i blogovi imaju onda bi lista najuticajnijih u regionu izgledala ovako:

Online-Trziste-Najuticajniji-blogovi-regiona

Sve u svemu, regionalna blog zajednica je sve aktivnija, mnogo je novih i kvalitetnih blogova koji se pojavljuju na ovom našem online prostoru, neki opstaju a neki se brzo gase. Blogeri su ti koji svojim aktuelnim temama ili načinom pisanja mogu da privuku i zadrže čitaoce na svom blogu.

U ovom članku smo istakli neke najbolje i najuticajnije blogove i blogere, svakako, postoji mogućnost da smo nekoga izostavili, ako je došlo do toga budite uvereni da nam to nije bila namera. Ako smatrate da je neko neopravdano izostavljen, Online Tržište će uvažiti svaku dobronamernu sugestiju.