Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Najuticajniji blogovi na Balkanu

19 0 komentara

blogŠta čini jedan blog uspešnim?

U početku je blog bio način da se čuje i glas pojedinca, drugačije mišljenje od onoga koje su nam servirali jednosmerni mas-mediji. Blog je evoluirao, danas je on jedan od najboljih marketinških alata koji sada sve više koriste i poslovanja kako bi se približili potrošačima i izgradili što bolju online poziciju.

Blogovi su sve popularniji i u našem regionu. Svakim danom pojavljuje se mnoštvo novih blogova u kojima se mogu pronaći saveti i stavovi blogera za razne teme, od tehnologije, dnevne politike pa do kulinarstva. Organizuju se i manifestacije u kojima se proglašavaju najbolji nacionalni ali i regionalni blogovi. Online Tržište je odlučilo da predstavi svoj izbor najboljih blogova regiona za 2011 godinu.

Neki se verovatno neće složiti što smo ih svrstali na Balkan, ali smatrali smo da je ipak većina zemalja većim delom geografski locirana na Balkanskom poluotoku, ali neka nam ne zameraiju Albanci, Grci i Bugari s obzirom da ne pripadaju govornom području koje smo pokrili, ali moguće je da ćemo narednih godina obraditi i te zemlje.

Tročlani žiri OnlineTržišta je uzimao više od 10 parametara za rangiranje blogova te i dodatnu subjektivnu ocenu na osnovu kojih se formirao blog index. Pored reputacije na socijalnim mrežama, pretraživačima i offline reputacije, u obzir su uzeti autori blogova i njihova lična reputacija. Online reputacija nije bila jedini parametar, uz to postoje stilski parametri (pisanje i izgled bloga) te offline rad i delo autora kao i angažmani i uspesi autora na internacionalnom planu. Kompletan recept za rangiranje ostaje i dalje tajna kuhara.

Slovenija

Najbolji Slovenački blog za 2011 godinu po izboru Online Tržišta je blog Razgledi kojeg uređuje Vojko Flegar, bivši urednik Dela. Članci na blogu su podeljeni u nekoliko sekcija a najpopularnije su one koje pokrivaju dešavanja u Sloveniji i svetskoj ekonomiji.

Online-Trziste-Lista-5-najboljih-blogova-Slovenije-u-2011-godini

Hrvatska

Najbolji Hrvatski blog u 2011 godini je Netokracija. U pitanju je blog čiji je autor Ivan Brezak Brkan koji sa svojim člancima pokriva oblasti novih medija i dešavanja na online tržištu našeg regiona. Takođe, treba reći da je blog Netokracija proglašen od strane WebFest.Me za najbolji regionalni blog u 2011 godini.

Online-Trziste-Lista-5-najboljih-blogova-Hrvatske-u-2011-godini

Bosna i Hercegovina

Najbolji BiH blog u 2011 godini je Omizio.com. Blog se fokusiran na vesti o iPhone-u i drugim Apple proizvodima.

Online-Trziste-Lista-5-najboljih-blogova-BiH-u-2011-godini

Srbija

Njuz je najbolji Srpski blog u 2011 godini. Njuz.net je blog-portal na kome se mogu pronaći satirične vesti, po ugledu na poznati sajt The Onion. Na BlogOpen 2011 manifestaciji ubedljivo je proglašen za najbolji blog-portal u Srbiji. Takođe treba istaći i da je na regionalnom Internet festivalu WebFest, Njuz.net osvojio Grand Prix festivala.

Online-Trziste-Lista-5-najboljih-blogova-Srbije-u-2011-godini

Makedonija

Najbolji Makedonski blog u 2011 godini je Marketing365. Članci na blogu pokrivaju oblasti kao što su Internet marketing, oglašavanje preko društvenih medija, odnosi sa javnošću i ostalo.

Online-Trziste-Lista-5-najboljih-blogova-Makedonije-u-2011-godini

Online reputacija blogera

Neki blogovi ali i blogeri su stekli zavidnu online reputaciju na našim prostorima. Spomenimo neke od njih:

Dragan Varagić sa svojim blogom spada u najuticajnije blogove regiona već godinama. Dragan Varagić u regionu je poznat i priznat kao ekspert za oblasti online poslovanja, e-marketinga i odnosa sa javnošću. On na svom blogu objavljuje vesti i trendove o e-poslovanju u Srbiji. Sarađivao je na mnogim online projektima u regionu a pokretač je Pretraga.co.yu i najstarijeg e-mail časopisa u Srbiji “Pretraga i prezentovanje”. Takođe, autor je knjige “Vodič kroz raj i pakao Internet marketinga” nakon koje su ga mnogi s pravom počeli nazivati pionirom Internet poslovanja u Srbiji ali i regionu.

Ono što je zanimljivo jeste statistika na alexa.com prema kojoj sajt Dragana Varagića ima više posetilaca iz Kine nego iz Srbije. Naime, prema sajtu za analizu web prometa, alexa.com, iz Srbije dolazi nešto manje od 33%, iz Pakistana 19% a iz Kine skoro 35% poseta na web sajt draganvaragic.com! Da li su Kinezi iz Vojvodine fascinirani sadržajem njegovog bloga ili Varagić svoje usluge izvozi i u najmnogoljudniju svetsku zemlju, ostaje nepoznato.

OT-varagic

Peđa Pušelja poznat i kao Blogowski je neko ko se ne može zaobići kada govorimo o najuticajnijim blogerima regiona. Njegov blog, blogowski.eu, svojevremeno je pomerio granice i postao inspiracija ostalim blogerima. Među prvima je počeo da koristi mogućnosti koje pružaju novi mediji, posebno se to odnosi na Twitter i video blogging. Pokretač je mnogih online projekata među kojima treba istaći wtfjeans, Tweetokracija i regionalnu blog konferenciju BlogOpen.

Dosta veliki uticaj na regionalno online tržište ima i Ivan Brezak Brkan. Na blogu Netokracija piše o aktuelnostina na online tržištu i novim medijima. Sarađuje sa najvećim Hrvatskim IT časopisima a piše i za TechCrunch o dešavanjima na online tržištu srednje Evrope. Njegov blog Netokracija veoma je uticajan u celom regionu a potvrda toga je proglašenje za najbolji regionalni blog 2011 godine na regionalnom Internet festivalu Web Fest.Me.

Internet biznis blog Istoka Pavlovića jedan od najpoznatijih blogova u Srbiji ali i u regionu. Istok Pavlović se pojavljuje kao saradnik na nekoliko domaćih web projekata a jedan je od glavnih autora na blog portalu Njuz.net. Na BlogOpen 2011 konferenciji proglašen je za najuticajnijeg blogera Srbije.

Ako bi gledali dugoročni uticaj koji neki blogeri i blogovi imaju onda bi lista najuticajnijih u regionu izgledala ovako:

Online-Trziste-Najuticajniji-blogovi-regiona

Sve u svemu, regionalna blog zajednica je sve aktivnija, mnogo je novih i kvalitetnih blogova koji se pojavljuju na ovom našem online prostoru, neki opstaju a neki se brzo gase. Blogeri su ti koji svojim aktuelnim temama ili načinom pisanja mogu da privuku i zadrže čitaoce na svom blogu.

U ovom članku smo istakli neke najbolje i najuticajnije blogove i blogere, svakako, postoji mogućnost da smo nekoga izostavili, ako je došlo do toga budite uvereni da nam to nije bila namera. Ako smatrate da je neko neopravdano izostavljen, Online Tržište će uvažiti svaku dobronamernu sugestiju.

19 0 komentara to 'Najuticajniji blogovi na Balkanu'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Najuticajniji blogovi na Balkanu'.

 1. Ja ne znam da li je ijedan beli medved preživeo posle ovoga

  Dejan Nikolic

  24 jan 12 at 20:50

 2. Od silnih blogova, nijednog linka u tekstu ka nekom blogu. Nije vam dobra praksa, naročito kada pravite ovakve tekstove.

  Što se tiče posete iz Kine na mom blogu – jeste, ona postoji na mom engleskom blogu…

  Dragan Varagić

  25 jan 12 at 07:15

 3. Zahvaljujemo se na komentarima!

  @Dejan
  Beli medvedi ce preživeti i trenutnu solarnu oluju, tako da ih ovo neće preterano dirnuti 😉

  @Varagic
  We Are OnlineTrziste, We Do Not Backlink, We Do Not Promote, Don't Expect It From Us! 😉

  Šalu na stranu, editoru je očigledno promaklo tekstualno linkovati neke od spomenutih blogova, što smo nakon vaše sugestije i ispravili. S obzirom da su top liste kreirane u JPG formatu, nismo nameravali “hotspotovati” slike. Sa druge strane nismo citirali niti preuzimali sadržaj, tako da se to ne može ni očekivati. Svakako, većina ovih blogova ima dovoljnu reputaciju i široko je poznato medju većinom tech korisnika u regionu. To ipak nije dovoljan izgovor za naš propust, te smo ga blagovremeno i ispravili.

  admin

  25 jan 12 at 08:00

 4. […] hrvatskih blogera odnosno među najutjecajnije blogere na Balkanu. Odluka je to regionalnog portala onlinetrziste.com. Tročlani žiri OnlineTržišta odlučio je na temelju10 parametara za rangiranje blogova te i […]

 5. Milo mi e sto Vi se dopagja Marketing365.blog.mk , pozdrav od Makedonija !

  Boris Eftimovski

  28 jan 12 at 17:22

 6. […] gase, nekoliko dana uoči prvog rođendana Zooportal.hr  dobio je još jedno priznanje. Portal Onlinetržište.com iz Srbije uvrstio nas je među  najutjecajnije blogove na […]

 7. Odlicno sastavljeno. Hvala.

  Novi Sad Web dizajn

  24 feb 12 at 14:41

 8. Nije mi jasno, radite istrazivanje blogova balkana i kao prepreku za ukljucivanje albanaca, grka ili bugara navodite jezicnu barijeru?! Je li bi to trebalo znacit da se ove druge zemlje medusobno razumiju jer, svaka cast svakome, ali ja npr.ne razumijem ni slova vise makedonskog ili slovenskog od bugarskog i sl. Budite posteni pa napisite da istrazujete bivsu Jugu, a ne skrivajte se iza “balkana” ili “regije”

  I

  21 mar 12 at 15:20

 9. Poštovani, mi ništa ne skrivamo niti je spomen Balkana trebao da zamjeni ex-Yu. Jezična barijera albanskih i grčkih blogova je uistinu prisutna i tu trenutno nismo kompetentni iako ćemo nastojati narednih godina da uključimo kompletan region. Historijskom i geografskom povezanošću smo činjenično fokus stavili na pet zemalja regiona, a narednih godina ćemo se potruditi da uključimo i obradimo druge regione Balkana uključujući Crnu Goru i Kosovo, ali u obzir ćemo uzeti Bugarsku, Grčku i Rumuniju. Zapadni Balkan je uistinu više politički nego geografski termin, ali ga koristimo upravo iz tog razloga jer fokus stavljamo na ovih 5 zemalja.

  Upotreba Balkana u rječniku je u 95% štiva na Internetu i u mainstream medijima većinom u negativnoj konotaciji, kako se većina ljudi regiona na žalost i osjeća. OnlineTržište želi da potvrdi da Balkan nije isključivo “zemlja seljaka” i političko smetljište, već region koji prati i koristi moderne tehnologije, ima pregršt korisnih sadržaja koji svakako korisniku mogu donijeti više koristi nego da prati tmurnu sliku komercijalnih medija.

  Na žalost nismo mogli sve istražene blogove proglasiti najuticajnijim, ali ćemo nastojati da u vremenu pred nama podržimo sve one koji ulože vrijeme i trud u proizvodnji i plasiranju kvalitetnih sadržaja, te stoga se ispričavamo svima onima koji nisu na našim listama a smatraju da trebaju biti.

  Naša poruka za sve je: Istrajte, ne odustajte – Kvalitet i kreativnost će uvijek biti prepoznati!

  admin

  21 mar 12 at 22:17

 10. […] postigao ono što je želio sa svojim nazivom domena, on je jedan od najprepoznatljivijih i najuticajnijih blogera našeg regiona čije savjete i viđenja čita veliki broj […]

 11. Vema koristan tekst i komentari za nekog ko planira na osnuje blog, dobro istaknuti detalji na koje se treba fokusirati, aktuelne teme, korisni linkovi.

  BrankoNoviSad

  12 jul 14 at 14:05

 12. Postoji li neka novija lista blogova na balkanu?

  Sidrome

  22 dec 14 at 14:47

 13. Kad možemo očekivati neku noviju listu?

  Sindy

  13 jun 15 at 09:15

 14. Pozdrav,

  hvala na ovom pitanju. Online Tržište već neko vreme radi na istraživanju najpopularnijih blogova regiona. Nadamo se da će nova lista najpopularnijih blogova biti uskoro objavljena….

  admin

  15 jun 15 at 13:47

 15. Dragan Varagic spada u sam vrh blogera.

  Sasa

  1 jan 16 at 17:39

 16. Ne slazem se sa nekim stvarima u ovom tekstu, ali posto je star nekoliko godina i razumljivo. Blog Dragana Varagica sigurno nije medju prvima, Istok se josh drzi, ja ga volim i preferiram. A sto se tice Njuz Neta, ne bih njih stavljao u blogove (po toj logici i pescanik je blog – a nije), to ej vise portal i zadire u novinarstvo . U prvih pet treba da bude i Zorannah, voleli je ili ne ona pravi dar mar u svojoj oblasti.

  nenad

  28 jan 16 at 16:47

 17. Mi smo novi food blog pa bi nam veoma dobro dosla podrska 🙂
  Pisemo o klasicnim, malo manje klasicnim jelima i jos mnogo toga…
  Mozete nas zapratiti i biti u toku na: https://www.facebook.com/zakuv
  A sam sajt je: http://zakuvavanje.rs/

  Hvala vam unapred ljudi! 🙂

  zakuvavanje

  30 aug 16 at 00:31

 18. Još jedan pozdrav ”kolegi” koji je ukrao ime Zakuvavanje! Moj website je od 2012.godine pod tim imenom http://www.zakuvavanje.org , sa preko 2 milinoa poseta, pa se ”kolega” nakačio. Neka 🙂 Svako nek radi svoj posao…

  Sneža-zakuvavanje

  26 maj 17 at 14:49

 19. Dragan Varagic je na samom vrhu blogera

  Aleksandra

  18 sep 17 at 12:44

Ostavi komentar