online brendiranjeOva 2012 godina je definitivno godina društvenih medija i svako poslovanje ne bi više trebalo da ih ignorišu i zanemaruju jer mnogo toga mogu da dobiju sa svojim prisustvom na društvenim medijima. Za mnoge koji ne znaju kako da se uključe i na društvenim medijima izgrade brend za sebe ili svoje poslovanje, navešćemo nekoliko koraka koji mogu da vam pomognu u tome.

Prvo što treba da uradite jeste da kupite domen, ako ga već ne posedujete.

Sledeći korak je da pokrenete svoj blog. Na blogu možete da postavljate sadržaj koji želite a bilo bi dobro da je to oblast koju dobro poznajete i za koju ste veoma zainteresovani. Tematika bloga je nešto o čemu trebate dobro da razmislite i da se pri tome vodite vašim ciljevima tj. šta je cilj vašeg bloga, šta želite da kažete ili postignete sa njim. Ako vam je cilj lična promocija i brendiranje vas kao stručnjaka u nekoj oblasti onda treba da pišete kvalitetne članke u skladu sa tom određenom temom. Ako želite da promovišete vaše poslovanje, pisaćete o novostima, recenzijama proizvoda, video sadržaj (npr. uputstvo za upotrebu), slike proizvoda i sl. U eri društvenih mreža jako bitno je da korisnici dele taj sadržaj kako bi bili što bolje rangirani na stranicama rezultata pretrage. Danas je socijalizacija sadržaja obavezan element SEO strategije.

Preporuka je da koristite WordPress ili Blogger, jer su besplatni i imaju neka ugrađena SEO (Search Engine Optimization) rešenja. Kada otvorite svoj blog vaš zadati domen će izgledati otprilike ovako http://onlinetrziste.wordpress.com. S obzirom da smo u prvom koraku naveli da je potrebno da kupite svoj domen, sada na svom blogu treba da usmerite DNS na ovaj svoj domen pa će to onda da izgleda ovako http://onlinetrziste.com.

Članke na blog ne morate postovati svakodnevno ako vam vreme ne dozvoljava ali bi bilo dobro da postujete najmanje jedan članak sedmično. Takođe, dužina članka bi trebala da bude minimalno 500 reči. Treba napomenuti da članci, fotografije i video na blogu treba da budu relevantni sa tematikom vašeg bloga tj. onom oblasti za koju želite da se brendirate, ili po čemu želite da vaše poslovanje bude poznato (fotograf ne bi trebalo da piše o automobilima i sl.). Treba spomenuti ključne reči, one su nešto pomoću čega se pronalazi vaš blog, tako da bi bilo poželjno da vaši članci sadrže te ključne reči. Više o ovome možete pročitati u članku “SEO: 5 koraka za odabir ključnih reči

Ako već nemate, otvorite račune na Facebook-u, Twitter-u i Google + i pri tome koristite svoje ime, ili ime svog poslovanja. Na ove račune odmah postavite svoju fotografiju ili logo brenda i ostale bitne informacije kao što su opis, vaš web sajt i ostalo. Na primer, Izgradnja svoj Google + profilu je od suštinskog značaja za način na koji ljudi doživljavaju svoj brend. Google + za poslovanja stavlja poseban akcenat na kreiranje odličan uvodnog dela za Google + profile. Ovo je detaljnije opisano u članku: SEO: Optimizacija Google + profila i stranice

Izgraditi publiku. Ovo je najvažniji deo. Na Twitter-u na primer, treba da pratite ljude koji su vam ciljna grupa, postoji mnogo alata koji vam u tome pomažu, pretragom ključnih reči koje opisuju vaše ciljane klijente (oni koji nisu dovoljno upoznati sa Twitter-om, mogu pročitajti Twitter: Vodič za početnike ). Za početak možete koristiti Twitter-ovu funkciju Who To Follow. Nakon što ih pronađete, pratite ih, po potrebi, kada imate nešto da dodate uđite u razgovor sa njima. Postujete kvalitetan sadržaja i potrudite se da budete korisni svojoj Twitter zajednici, na taj način veoma brzo možete da brendirate sebe ili svoje poslovanje.

Pokrenite Facebook stranicu. Facebook sa svojih 800 miliona korisnika je sjajna prilika za brendiranje. Postarajte se da vaš profil u potpunosti popunjena sa informacijama o tome ko ste i čime se bavite. Najbolja SEO praksa za Facebook stranice.

Ovih nekoliko jednostavih koraka možete da uradite sami kako bi pokrenuli svoje online prisustvo i počeli da  brendirate sebe ili svoje poslovanje na Internetu i to bez nekog velikog vremenskog opterećenja. Za održavanje bloga i vaših društvenih zajednica potrebno je par sati, da li dnevno ili sedmično to zavisi od vas i vaših mogućnosti. U svakom slučaju, s obzirom na sve veći uticaj društvenih mreža i Interneta u globalu na sve sfere života sveta u kome danas živimo, velika greška bi bila ne pokrenuti svoje online prisustvo.