skydrive-microsoftMicrosoft je potvrdio da će njegov Cloud proizvod za skladištenje, SkyDrive, dobiti Metro style aplikaciju i još neke promene sa kojima očekuje da će moći mnogo snažnije da se bori protiv Apple iCloud servisa. Rana verzija će biti dostupan sa Windows 8 Consumer Preview koji bi trebao biti dostupan krajem ovog meseca.

Među promenama koje je Microsoft naveo nalazi se i sinhronizacija datoteka, siguran daljinski pristup i Windows 8 integracija. Prema nekim glasinama doći će do poboljšanja koja uključuju plaćanje za nadogradnju skladišta, sigurno skladištenje BitLocker ključeva, novi Mac klijent, URL shortner servis koji bi išao preko njegovog http://sdrv.ms domena, podrška za OpenDocument (ODF) fajlove i lakše deljenje sadržaja na Twitter, Facebook i ostale društvene mreže.

Mi smo fokusirani na dve stvari:

  1. Da dizajniramo brzu verziju SkyDrive-a koja treba da učini da pretraživanje i pristupanje datotekama bude brzo, jednostavno, pa čak i zabavno
  2. Da učinimo da vaš SkyDrive bude dostupan za korišćenje sa bilo koje Metro style aplikacije preko izbornika datoteke (Open / Save) i novog Share koji će se nalaziti u operativnom sistemu Windows 8,

navode Mike Torres i Omar Shahine, menadžeri zaduženi za SkyDrive.

Promene čine da SkyDrive radi slično Dropbox-u, čvrsto je integrisan sa OS nego prethodne verzije a takođe će biti dostupan i za Windows Vista i Windows 7 korisnike.

Nova desktop aplikacija izgrađena je bukvalno od nule, koristeći se JavaScript, CSS i HTML5. Aplikacija omogućava drag-and-drop upload i download, pristup vašim podacima sa različith uređaja i aplikacija koji uključuje i offline pristup, kao i besprekornu integraciju sa Windows Explorer. Krajnji rezultat je da su vaše datoteke momentalno dostupne i sveže ažurirane na svim uređajima bez potrebe za konfigurisanjem dodataka ili korišćenjem prenosnih medija za skladištenje.

Developeri Metro aplikacija naći će da dok god njihova aplikacija podržava otvaranje i zatvaranje dokumenata i fotografija, ona može da podrži i SkyDrive bez potrebe za nekim dodatnim programiranjem.

SkyDrive će takođe sada biti mnogo više integrisan sa Windows 8 Mail, omogućavajući ljudima deljenje fotografija putem e-maila bez potrebe da ih šalju kao priloge, što smanjuje mogućnost pojave višestrukih kopija na vašem sistemu, a takođe se zaobilaze i ograničenja o broju priloga ili ukupne njihove veličine prilikom slanja e-maila.

Nekoliko sajtova je objavilo slike koje prikazuju opcije plaćanja za skladištenje, 25GB je besplatno a postoji mogućnost dodavanja 20, 50, ili 100 GB.

c

b

Microsoft je takođe povećao i maksimalnu veličinu fajla što sada omogućava korisnicima da upload-uju pojedinačne fajlove veličine do 2 GB. Nova “fetch” opcija će takođe pretvoriti vaš računar u sopstvenom Cloud, omogućavajući onima sa pristupom da pristupe skladišnom prostoru na računaru preko SkyDrive.com.