chrome-androidGoogle napokon dovodi Chrome na Android platformu. Beta verzija Chrome-a za Android 4.0 platformu objavljena je na Android Market-u i donosi nekoliko zanimljivih mogućnosti kao što su Chrome-ov napredni HTML rendering engine i mnoge druge popularne funkcije ovog Google pretraživača.

Chrome beta je dizajniran da radi i na Tablet uređajima i na telefonima. Tablet verzija korisničkog interfejsa skoro je ista kao kod desktop verzije Chrome-a, uključujući i prepoznatljivi kosi dizajn na karticama. Verzija za telefone ima više kompresovan interfejs, pogodan za male ekrane, a uključuje standardne Chrome funkcije kao što su Omnibar i panel sa prečicama ka aplikacijama.

Jaz između Chrome-a i Android Web pretraživača već dugo je izvor konfuzije kako za korisnike tako i za stručnjake. Iako su oba preglednika bazirana na WebKit i koriste neke od istih osnovnih komponenti, kao što je okvir za vektorsku grafiku Skia, oni su ipak posebne implementacije i u stvarnosti imaju jako malo zajedničkog.

U stvari, Android Web preglednik nije ni koristio Google-ov jedinstveni V8 JavaScript runtime sve do 2010 godine i izlaska verzije Android 2.2. Pre toga, on je koristio Apple-ov SquirrelFish.Takođe, Android Web pretraživač u poređenju sa Chrome-om imao je relativno lošu podršku za najnovije web standarde.

Google inženjeri navode da novi softver ima istu više procesnu arhitekturu koju Chrome koristi na desktopu a takođe nudi i podršku za moderne Web funkcionalnosti kao što su WebSockets i IndexedDB i Web Workers.

Ostale karakteristike koje će se dopasti Web programera uključuju hardverski ubrzan rendering za HTML5 Canvas elemente i ugrađeni alat za daljinsko debagovanje koji radi preko USB-a.

Treba napomenuti da jedna Chrome funkcija ipak neće biti uključena u mobilnu verziju, radi se o integraciji Flash player-a.

Kompanija Adobe je saopštila da Chrome za Android neće podržavati Flash sadržaja. Adobe takođe ističe da i ne planira raditi sa Google-om kako bi se dodala podrška za Flash u novom mobilnog pretraživača, naglašavajući da će nastaviti i dalje da podržava Flash u podrazumevanom  Android Web pregledniku.

Chrome za Android se može preuzeti sa Android Market-a i trenutno se instalira uz podrazumevani Android Web preglednik. Korisnici mogu da ga postave kao podrazumevani preglednik ali on neće zameniti standardni Android Web preglednik.

Dolazak Chrome-a na Android uređaje predstavlja veliki iskorak za Web pretraživanje na mobilnim uređajima koje pokreće Google-ov operativni sistem. Sada bi to trebalo da donese znatno bolje korisničko iskustvo na Web-u i učini Android boljim okruženjem za pokretanje mobilnih Web aplikacija sledeće generacije.