app-ekonomija

Za industrijsku granu koja do 2007 godine nije ni postojala (Apple predstavio iPhone), “App ekonomija” je izuzetno napredovala u ovih pet godina. Nova studija kompanije TechNet procjenjuje da je u Sjedinjenim Američkim Državama blizu pola milijuna radnih mjesta stvoreno zahvaljujući “App ekonomiji”.

Prema procjenama glavnog analitičara ove studije, dr. Michael Mandel, u zadnjih pet godina nastalo je 466.000 novih radnih mjesta u oblasti kreiranja aplikacija za smart uređaje. Dobro poznata kompanija Zynga, izgradila je svijetsku reputaciju i malu imperiju sa svojim aplikacijama. Izuzetan doprinos u popularizaciji aplikacijskih poslova svakako imaju Google, Apple i Facebook a ne treba zaboraviti kompanije poput AT & T, Amazon i Electronic Arts.

Osim radnih mjesta, aplikacije su donijele značajnu zaradu programerima. Prema nekim procjenama, aplikacije su zaradile gotovo 20 milijardi dolara u 2011 godini. Ključni platforme za razvoj aplikacija su Android, iOS, BlackBerry, Facebook i Windows Phone.

Zanimljiv detalj nalazi se u dijelu “Sizing the App Economy”, prema kojemu su treće strane koje rade na razvoju aplikacija za Facebook kreirale 182.744 radna mjesta SAD-u. Potražnja za aplikacijskim programerima porasla je za 45% u posljednjih godinu dana.

Programeri koji rade na razvoju aplikacija spadaju u drugu najveću skupinu u IT sektoru. Ispred njih je samo prilagođeno računalno programiranje koje prema posljednjim podacima u SAD-u zapošljava više od 600.000 ljudi.

Sve je ovo prilično impresivno za industrijsku granu koja postoji nepunih pet godina. Ova industrija je u velikom zamahu, njena popularnost je toliko velika da je pojam “app” proglašen za riječ godine 2010 od strane American Dialect Society.