pinterestU poslednje vreme činilo se da je prostor društvenog umrežavanja napokod definisan, da je Facebook neprikosnoveni lider dok Twitter služi za instant vesti i komentare. Google sa svojom društvenom mrežom Google + pokušava na da uzme veći komad ovog tržišta ali to za sada ide jako teško. Iako je Google Internet gigant, ipak za sada njegova mreža koja je nekako nedorečena, prazna, ne pobuđuje dovoljno interesovanja kod korisnika, bar ne onoliko koliko bi Google želio. Ipak, pojavio se još jedan potencijalno jak igrač na ovom tržištu, radi se o vizuelnoj mreži gde ljudi dele slike na virtuelnoj oglasnoj tabli .

Društvena mreža Pinterest prisutna je par godina i uglavnom je mesto koje posećuju žene deleči ideje o dizajnu, modi, putovanjima, knjigama i svemu ostalom što može da se stavi na virtuelnu oglasnu tablu.

Tokom proteklih nekoliko nedelja, Pinterest je zatalasao Internet, postao je nešto o čemu se najviše govori. Prema podacima kompanije comScore, Pinterest je treći najbrže rastući sajt u SAD, sa 7,5 miliona jedinstvenih posetilaca u decembru na 11,7 miliona u januaru.

Ovaj podatak zajedno sa nekoliko članaka objavljenih na vodećim tech blogovovima, stvorili su mu ogroman publicitet tako da su mnogi online prodavci, blogeri i marketeri počeli da koriste Pinterest za usmeravanje web prometa ka svojim sajtovima.

Mnogi navode da im je prisustvo na Pinterestu značajno poboljšalo promet na sajtu, a u slučaju online prodavnica i samu prodaju.

Nekoliko stvari i vi možete uraditi kako bi doveli promet sa Pinterest-a na svoj sajt.

  • Napravite oglasnu tablu na kojoj bi istakli svoje najvažnije vizulne elemente poput kataloga proizvoda, demo videa, infografika, statistika i ostalo.
  • Postavite neke specijalne ponude, popuste, neka takmičenja kao na primer za najlepsi radni prostor i sl., kako bi privukli pažnju posetilaca na vašu oglasnu tablu.
  • Dodajte Pin-It dugme na svoj sajt kako bi posetiocima olakšali Pinovanje vašeg vizuelnog sadržaja. Takođe, možete postaviti i Pinterest “Follow Button”.
  • Kreirajte video galeriju. Pinterest nije ograničen samo na pinovanje fotografija, na svoju oglasnu tablu možete postavljati i videa.
  • Koristite Hashtags. Poput Twitter-a i Google +, i Pinterest korisnici omogućava da iskoriste hashtags za označavanje svojih pinova i za lakše pronalaženje svog sadržaja.
  • Virtuelnu oglasnu tablu možete iskoristiti za predstavljanje svojih zaposlenih kao i radnog prostora. Prikažite kako izgleda radna atmosfera, timski rad ili rad na nekom vašem proizvodu ili usluzi, to će sigurno rezultirati sa većom pouzdanošću vašeg brenda ili proizvoda.
  • Na pinove ugradite backlinks (povratne linkove) na svoju početnu ili neku drugu relevantniju stranicu na sajtu (npr. katalog prozvoda). Naravno, da bi znali kakav je efekat vašeg prisustava na Pinterest-u potrebno je da pratiti promet koji on dovodi na vaš sajt.
  • S obzirom da je Pinterest društvena mreža, najbolja praksa koja se odnosi na ostale društvene mreže može se primeniti i ovde. Provodite vreme kako bi povećali broj sledbenika, redovno ažurirajte svoje virtuelne oglasne table i usmeravajte web promet nazad na vaš sajt.