facebook-mobilni-oglasiFacebook se sprema da u narednih nekoliko nedjelja pokrene novi segment svog poslovanja mobilno oglašavanje. Prema najnovijem istraživanju kompanije MobileSquared, Facebook bi u prvoj godini mogao generirati 1,2 milijarde dolara od mobilnog oglašavanja i to samo od 6 tržišta.

Poređenja radi, Google, koji je na ovom polju dominantan očekuje da će generirati nešto više od 2 milijarde dolara od mobilnog oglašavanja u 2012 godini.

Šest tržišta uključenih u procjenu MobileSquared-a su SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska, koja zajedno imaju ukupno 185,3 milijuna Facebook korisnika.

Procjena MobileSquared-a temelji se na pretpostavci da svaki korisnik provede u prosjeku 12 sati mjesečno na mobilnom sajtu, te da će Facebook servirati oglase svakih 20 sekundi pomoću CPM model od 0,25 dolara.

Procjena je da bi Facebook oglasna platforma za 12 mjeseci mogla generirati 653,7 milijuna dolara prihoda samo na tržištu SAD-a, 166,6 milijuna dolara u Velikoj Britaniji, oko100 milijuna dolara u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji i oko 70 milijuna dolara u Španjolskoj.

Naravno, ako bi se ova formula primjenila na brzo rastuća tržišta poput Indije, Brazila i ostalih, zarada od mobilnog oglašavanja bi bila znatno veća.

Sama najava Facebook-ovog ulaska na tržište mobilnog oglašavanja već će počela da utječe na konkurente, pa je tako prošli tjedna Google promijenio način na koji naplaćuje za mobilne oglase okrećući se modelu AdWords dražbi, gdje se pobjednička cijena određuje na osnovu kvalitete oglasa i drugih ponuda na tu impresiju.

Također, i kompanija Apple je odgovorila snižavanjem iAD cijene sa 400.000 dolara po kampanji na 100.000 dolara. Isto tako, povećan je i procenat od zarade koji se plaća developerima sa 60% na 70% a samanjena je dodatna naknada koju su oglašivači morali platiti kada korisnik klikne na njihov oglas.