wikipediaSvima je poznato da je Wikipedia izuzetno dobro rangirana na Google-u, ali da li ste znali da se Wikipedia stranice pojavljuju na Google-ovoj prvoj stranici u 99 posto pretraživanja?

Intelligent Positioning je objavio vrlo zanimljivo istraživanje ovaj tjedan u kom su objavljeni podaci na temelju nalaza pretraživanja 1.000 jedinstvenih kjučnih riječ kreiranih korištenjem slučajnog generatora imenica na Google UK i povezanog pomoću Google Chrome u Incognito modu.

Rezultati istraživanja su zapanjujući:

  • Wikipedia stranice se pojavljuju na prvoj stranici Google-a u 99 posto pretraživanja
  • Wikipedia stranice su na poziciji 1 u Google-u u čak 56 posto pretraživanja
  • U 96% pretraživanja Wikipedia stranice se nalaze među prvih 5 pozicija na Google-u
  • Samo 8 ključnih riječi (mail, news, trainers, national, sweets, wardrobe, phone, flight) se nije pojavilo na prvoj stranici.

wikipedia-google-rangiranje

Treba naglasiti da Wikipedia ima vjerojatno najbolji SEO na webu.

Jedinstven i detaljn sadržaj napisan od strane korisnika koji ima Wikipedia, nema nitko. Za primjer uzmimo stranicu Wikipedia Turkey koja sadrži 12,536 riječi na toj jednoj stranici i čiji se sadržaj proteže na 70 milijuna indeksiranih stranica na Google-u i na preko 10 jezika!

Svaka stranica pojedinačno napisana je oko primarnog pojma pretraživanja, a zbog činjenice da se radi o jakom domenu i stranici, stranica će biti dobro rangirana i za primarne pojmove pretraživanja ali i za pojmove duže od tri rijeći (long tail).

Wikipedia također radi veliki posao sa kontekstualnim internim linkovanjem, čime širiti snagu domena.

Treba uzeti u obzir i autoritet sajta. Wikipedia je tržišni lider u prostoru online enciklopedija pa kao takva podrazumjeva se da generira i linkove i citate iz visoko kvalitetnih izvora.

Ako pogledate spomenutu Wikipedia Turkey stranicu, ona ima više od 20 tisuća linkova koji vode direktno na nju od koji su mnogi sa autoritativnih sajtova kao što su BBC, Telegraph i NASA.

Kombinirajući ovo sa tako snažnim domenom kakav je Wikipedia, svakako da rezultira sa izuzetno visokim rangiranjem.