oglasi u placenoj pretraziSearch engine marketing (SEM), marketing za Internet pretraživače, je oblik Internet marketinga koji nastoji da promoviše web sajtove oglašivača povećanjem njihove vidljivosti na stranicama sa rezultatima pretrage (search engine result pages, SERPs). Ovakav tip oglašavanja posebno je efikasan ukoliko web sajt nije optimizovam ili je zbog visoke koncentracije konkurencije na ciljanim ključnim rečima teško postići visoko rangiranje na stranicama sa rezultatima pretrage. Plaćena i organska pretraga su krucijalni delovi svake potpune marketing strategije za Internet pretraživače.

Cena oglašavanja na Internet pretraživačima se formira putem aukcije, a zavisi od toga koliko su dobro optimizovani oglasi i stranice na koje upućuje oglas, a takođe i koliki je nivo konkurencije na određenim ključnim riječima te koju su cenu oni ponudili.

Kvalitetno ciljanje ključnih riječi je ovdje ključno s obzirom da cilj nije povećati samo posećenost web stranice već i generisanje konverzija u kupce ili klijente. Specifičnost oglašavanja ovog tipa je plaćanje po kliku (PPC )što znači da trošak ne nastaje dok neko zaista ne klikne na oglas i tako dođe na stranicu oglašivača.

paid-search-results

Fokusirajmo se na nekoliko važnijih faktora u plaćenoj pretrazi i njihov uticaj na B2B direktni marketing.

Jedna od najznačajniji stvari u pretrazi u poslednjih nekoliko godina je razvoj Google-ovog Modified Broad Match (modifikovani tip širokog podudaranja), koji je veoma važan za efikasno upravljanje kampanjama plaćene pretrage. Najbolji tip širokog podudaranja možete identifikovati tako što iz vašeg AdWords odaberete ključne reči koje su se najbolje pokazale i potom ih uključite u novu kampanju.

Takođe je veoma važno da se uključe proširenja za oglase u Google Ads. Google nudi obiman skup alata za upravljanje kampanjama plaćene pretrage koji mogu značajno smanjiti troškove i povećati efikasnost vaših kampanja plaćene pretrage.        

Kreiranje jedne obimnije liste negativnih ključnih reči takođe može znatno poboljšati ne samo vaš CTR već i stopu konverzije vaše kampanje, što rezultira sa mnogo efikasnijim, bolje ciljanim oglasima. Na primer, ako vaša kompanija popravlja avione sigurno će te hteti da se fokusirate samo na pokrivanje te oblasti poslovanja, ne i na popravke brodova. Dakle, kako bi se obezbedilo da je trošak za oglašavanje efikasno iskorišćen samo na ljude koji traže informacije o popravci aviona, potrebno je koristiti negativne ključne reči kako bi se iz pretrage isključile popravke nekih drugih stvari.

Još jedan važan koncept koji treba razumeti jeste ono što Google naziva Quality Score (Ocena Kvaliteta). Svaka ključna reč u Google AdWords nalogu ima Ocenu Kvaliteta. Google uzima u obzir niz faktora kako bi izmerio koliko je relevantna vaša ključna za tekst oglasa kao i za korisnički upit pretrage. Ocena Kvaliteta ključnih reči često se ažurira i usko je povezana sa njihovim performansama. U principu, visoka Ocena Kvaliteta znači da će vaša ključna reč aktivirati oglas na najvišoj poziciji i po najnižoj ceni-po-kliku (CPC). Drugim rečima, relevantnost je jedna od ključnih stvari, i iako Google krije sve faktore i u kolikom omeru se relevantnost meri, ipak, najveći pojedinačni faktor relevantnosti verovatno je CTR. Relevantan oglas koji se u velikoj meri podudara sa upitom korisnika ili terminom za pretragu najverovatnije će proizvesti visoku stopu konverzije (CTR), koji se zauzvrat prevodi u visoku ocenu kvaliteta. Ključne reči koje imaju visoku ocenu kvaliteta će omogućiti da se postigne više rangiranje po nižoj CPC, generisanjem više relevantnih Lead-ova i zbog toga sa boljim povraćajem ulaganja (ROI).

Glavna prednost koju nud i plaćena i organska pretrage u odnosu na druge oblike direktnog marketinga u B2B prostoru je opsežnu analitika u okviru Google AdWords koja je potrebna kako bi se konstantno mogli meriti rezultati kampanja za pretragu.

Plaćena pretraga pruža obiman skup alata koji omogućava visoko ciljane direktnih marketinških kampanja. Ovaj skup alat je podjednako efikasan i za plaćenu i organsku pretragu ako se koristi mudro.