PinterestNova društvena mreža Pinterest privlaći sve veću pažnju na sebe što zbog fantastično brzog rasta (sa 1,6 miliona korisnika u septembru do skoro 11 miliona u februaru) koji je mnoge podsetio na Facebook tako i zbog rekordnog broja pregleda stranica i generisanja web prometa većeg od od Google +, YouTube i LinkedIn.

Pinterest se ovih dana ponovo našao u centru nakon što se pojavila vest da Pinterest zarađuje tako što podešava i prati linkove attach-ovane sa korisnikovim Pin-ovima.

Izveštaji navode da popularna društvena mreža koja se zasniva na virtuelnim oglasnim tablama, dodaje affiliate linkove na neke Pins a posebno se to odnosi na one koji sadrže robu koja se može pronaći na Amazon, eBay i hiljadama drugih online prodavnica. Na ovaj način online zarada Pinteresta je procenat tj. kada neko klikne na neki od tih affiliate linkova i kupi proizvod koji se nalazi na nekom od pinova, Pinterest će zaraditi novac.

Pinterest-affiliate

Blog LLSocial je bio prvi koji je skrenuo pažnju na činjenicu da Pinterest, koji omogućava korisnicima da prikupljaju i dele stvari koje vole, koristi uslugu pod nazivom Skimlinks za dodavanje linkova na affiliate proizvode. Ova usluga je prilično inovativna po tome što automatski prolaze sajtom i dodaju affiliate linkove gde god postoji link ka proizvodu koji ima affiliate program koji je povezan sa njim.

Pinterest je začudio mnoge jer se društvene mreže prvo fokusiraju na rastu web prometa pa tek onda na online zaradu (setite se Twitter-a ili Facebook-a u svojim prvim godinama).

Sa 50 miliona poseta mesečno i sa skoro milijardu prikaza stranica mesečno, sigurno da Pinterest već sada solidno zarađuje od affiliate provizije.

Izvršni direktor kompanije Skimilinks, Alicia Navarro, priznala je da Pinterest zarađuje od praćenja korisničkih pinova ali da u tome nema ništa loše, pravdajući to željom Affiliate mreža da pomognu online poslovanjima da monetarizuju svoje sajtove.

Mali blogovi ali i veća poslovanja kao što je Pinterest sarađuju sa affiliate partnerima tako da kad link usmeri posetioca na sajt trgovca koji je uključen u affiliate mrežu a potom obavi kupovinu, taj trgovac će platiti affiliate mreži, koja će potom platiti onom sajtu koji je usmerio posetioca. Skimlinks za svoje usluge uzima oko 25 odsto generisanog affiliate prihoda. Oglašivači ili prodavci plaćaju samo ako korisnik obavi kupovinu. Društvena mreža Pinterest je jedna od mnogih kompanija koje koriste usluge poput ove, i to je postala uobičajena praksa u online marketingu,

navodi u izjavi Alicia Navarro.

Međutim, ono što je podiglo toliko prašine oko načina na koji Pinterest zarađuje jeste to što društvena mreža nigde nije obelodanila da modifikuje linkove tako što na sajtu dodaje kod za praćenje.

Sve što treba da uradi jeste da u uslovima korišćenja objavi da modifikuje linkove.

Online zarada sa afiiliate marketingom sigurno mnogo znači društvenoj mreži Pinterest koja je još uvek u povoju ali koja beleži fantastične rezultate. Ne bi trebalo nikoga začuditi da uskoro čujemo da Pinterest zarađuje i na druge načine poput prodaje poklona, mogli bi od nekih pinova praviti postere koje bi potom prodavali,oglašavanjima i dr.