4gPrimjena 4G bežične veze u Europi danas je napravila korak naprijed s obzirom da je Europski Parlament odobrio plan da se oslobodi radijski frekvencijski spektar za 4G (brzi mobilni Internet) ali i druge svrhe.

Plan podrazumjeva da države članice EU do 2013 godine otvore više frekvencija za brzi mobilni Internet kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za bežičnim prijenosom podataka.

Mnogi uređaji koje koristimo svakodnevno služe se radio frekvencijama, poput mobitela, daljinskih upravljača i satelitske navigacije. Oni djeluju u rasponu frekvencija između 9 kHz i 300 GHz, koji se zove radio spektar. Međutim, ovaj radio spektar zadovoljava potrebe ograničenog broja korisnika tako da ovo ograničenje zahtijeva pozorno planiranje i upravljanje kako bi se izbjegle smetnje.

Politika radio spektra koju je danas odobrio Europski Parlamenta treba da pomogne u koordiniraju korištenja spektra za nove usluge i tehnologije, među kojima i bežične mreže “četvrte generacije” (4G) kao što su LTE i WiMAX, koje mogu dosegnuti brzinu i do 100 Mb/s, mobilnu TV, transportne sustave, zdravstvo (medicinski aparati i uređaji za pomoć osobama s invaliditetom), istraživanja i ostalo. Do 1. siječnja 2013 godine, države članice EU će morati odobriti korištenje 800 MHz za bežični Internet.

Trenutno, u većini država članica frekvencija od 800 MHz se koristi za prijenos analognih TV kanala ali će ona biti oslobođena do kraja 2012 godine kada svi TV uređaji treba da budu prebačeni na digitalne. Dodjeljivanjem frekvencije od 800 MHz brzom mobilnom Internetu smanjit će se pritisak na promet podataka koji se već javlja zbog sve većeg broja smartphone uređaja i želje za uslugama kao što je video streaming visoke kvalitete, ali i da bi se dao novi poticaj za bežične internet usluge diljem Europe.