rapidshareProšlog tjedna mnogi RapidShare korisnici su se žalili da lošu brzinu download-a. Mnogi su bili mišljenja da se radi o strategiji privljačenje korisnika da kupe premium naloge, međutim prema navodima RapidShare-a razlog za smanjenje brzine download-a je vrlo jednostavan, nastojanje da je online pirati otjeraju što dalje od njihove usluge.

Prošlog tjedna su se pojavila izvješća od korisnika da je došlo do drastičnog smanjenja brzine download-a na RapidShare servisu koja se spusta na nekih 30kb/s. Imajući u vidu da je Megaupload zatvoren i da su neki od ostalih servisa za djeljenje sadržaja sami ugasili ovu uslugu, mnogi su špekulisali da se RapidShare to iskorištava za privlaćenje korisnika na svoju premium uslugu.

Nedugo nakon što je Megaupload 19. siječnja zatvoren od strane FBI-a, nekoliko drugih servisa za djeljenje sadržaja također je na neki način smanjilo svoje usluge ili ih potpunosti obustavilo. To je utjecalo na ozbiljno povećanje besplatnog korisničkom prometa a nažalost i na povećanje zlouporabe našeg servisa, sugerirajući da je veliki broj onih sa nelegalnim sadržajem odabralo RapidShare kao svoj novi servis za ilegalne aktivnosti. Stoga smo se odlučili na nepopularan ali učinkovit korak: da smanjimo brzinu preuzimanja za besplatne korisnike. Uvjereni smo da će nas ovaj potez odvesti do cilja a to je da online pirati odu sa RapidShare-a,

navodi se u izjavi kompanije RapidShare.

RapidShare navodi da postoji izravna veza između besplatnih korisnika usluga za djeljenje sadržaja i onih koji krše autorska prava. Oni koji vole pirateriju obično ne žele da plaćaju premium nalog jer mnogi žele izbjeći bilo kakvo povezivanje svojih osobnih podataka sa kršenjem autorski prava, pogotovu nakon ovih posljednjih dešavanja.

Kako god da RapidShare opravdava ovo drastično smanjenje brzine downloada za besplatne korisnike, kompanija je sigurno svjesna da će to rezultirati sa povećanjem broja onih koji će da plate za premium nalog kako bi došli do veće brzine preuzimanja sadržaja.