matt_cutts Google je objavio da planira da kažnjava sajtove koji su preteruju sa korišćenjem tehnika za optimizaciju za Internet pretraživače (SEO).

Ovo je interesantan ali ne i iznenađujući potez Google-a s obzirom da su prošle godine sa svojih stranica sa rezultatima pretrage potpuno izbacili sadržaj sa co.cc domena, jer je on navodno “zagađivao“ rezultate pretrage.

Google planira da kazni preterano optimizovane sajtove jer želi da napravi prostor za druge sajtove koji se ne koncentrišu previše na optimizaciju. U osnovi, postoje sajtovi koji u potpunosti fokusiraju svoje napore na SEO, a ne na kvalitet sadržaja, pa su trenutno ti sajtovi bolje rangirani na stranicama sa rezultatima pretrage od onih koji se ne fokusiraju toliko na SEO.

Mi pokušavamo da GoogleBot učinimo što pametnijim, učinimo našu relevantnost boljom, a takođe da pronađemo i one koji ga zloupotrebljavaju, sa previše ključnih reči na stranici ili sa previše povratnih linkova i ostalo što je više od onoga što se očekuje,

objašnjava Google-ov inženjer Matt Cutts.

Google pretraga će u narednom periodu doživeti velike promene a penaliziranja sajtova sa preteranom optimizacijom za Internet pretraživače (SEO) samo je mali deo najavljenog velikog remonta u Google pretraživanju koji korisnicima treba da obezbedi mnogo bolje rezultate pretrage. Prema nekim najavama promene bi trebale početi utucati na rezultate pretrage već u narednih nekoliko meseci.