online-trziste-logo Sa dolaskom proljeća, većim brojem sunčanih dana, pupoljcima na granama i intenzivnim cvijetnim mirisima u zraku – čovjek se jednostavno preporodi. Tako nešto se desilo i OnlineTržištu, te je sa novom temom i novim elementima doživjelo vizualni ali i organizacioni procvat. Iako je proljeće kalendarski sutra, mi smo ga preduhitrili i odlučili da objavimo novo lice ovog informativno-edukativnog portala, te očekujemo da će se svidjeti i korisnicima. Do sada smo dobijali dosta pohvala za naš rad, ali i kritika najviše po pitanju vizualnog identiteta. Nakon dvije godine postojanja, volonterizma i usputizma ozbiljno smo shvatili vaše sugestije i još ozbiljnije se okrenuli razvoju i unapređenju sajta.

U prvoj iteraciji unapređenja smo se pobrinuli da poboljšanim izgledom pospješimo prvi utisak na korisnika, ali pre svega našim čitaocima damo do znanja da su informacije i sadržaji koje objavljujemo vjerodostojni i unikatni. Pored vizuelnog poboljšali smo i navigacione elemente sajta, grupisali kategorije i izdvojili bitne elemente poput socijalnih alata sa kojima želimo da privučemo što više sljedbenika koje interesuje kvalitetna informacija sa direktnim fokusom na online poslovanje. Istovremeno smo pokrenuli OnlineTržište Facebook fun page, i istakli naše prisustvo na Twitteru gdje nas već prati preko 1,000 tviteraša, te korisnicima dali do zanja na koje sve načine mogu da nas prate kako nebi propustili bitne informacije. Sa povećanjem mobilnih korisnika u regionu, uveli smo i mobilnu verziju OnlineTržište kako bi mobilnim korisnicima omogućili efikasniji pristup informacijama.

Pored toga odlučili smo da korisnicima ponudimo servise od kojih će imati i direktnu korist, a to je besplatan servis pod nazivom “Ko pita – ne skita!?” gdje redakcija i saradnici OnlineTržišta odgovaraju na pitanja čitalaca u rekordnom roku, a i sami posjetioci imaju mogućnost da se pridruže i ponude kvalitetne odgovore koji će drugima pomoći da riješe dileme i probleme sa kojima se susreću u svijetu online poslovanja. Cilj ovog BETA servisa je usko vezan sa ciljem OnlineTržišta a to je promovisanje elemenata online poslovanja kroz edukativne i informativne sadržaje. S obzirom da smo ranije dobijali dosta pitanja na email ili u komentarima postova, odlučili smo da korisnicima ponudimo besplatnu uslugu odgovaranja na njihova pitanja, te promovisanja odgovora glasovanjem koje će moći da obavljaju svi registrovani korisnici. Pitanja su namjenjena široj publici i novopečenim ili wanna-be online poduzetnicima koji istražuju temu i metodologiju koju bi iskoristili u svojoj poslovnoj online pustolovini. Stoga smo i naš prethodni, već odavno istrošen i recikliran slogan – “Vaš vodič kroz dnevna zbivanja iz svijeta internet poslovanja i online marketinga” izjmenili u “Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga”. Sa jedne strane, ovo je jak signal za naše čitaoce, jer morfozom iz “vodiča” u “mentora” naš fokus i organizacija sadržaja promiče nas iz informatora u edukatora, od čega će najviše profitirati opet naši korisnici. Mi i dalje ostajemo informativno orjentisani i svakodnevno ćemo servirati svježe, interesantne i užarene teme iz svijeta online poslovanja, ali primarno ćemo imati za cilj da pomognemo u afirmaciji svima onima koji žele da okuse i osjete raj i pakao internet poslovanja (jos jedna stara fraza).

Kompletnu vizaulizaciju i reorganizaciju smo zaokružili i novim recenzentom Slavnić Predragom koji je istovremeno promovisan u glavnog urednika redakcije OnlineTržište. Naša grupa spoljašnih saradnika je proširena na Sloveniju i SAD, a u skorije vrijeme očekujemo i nove autorske sadržaje na blogu koji bi trebali da unesu više subjektivnog iskustva iz online poslovanja.

Neki od vas su vjerovatno do sada primjetili da su blog postovi pisani na srpskom i hrvatskom, kao i srpsko-hrvatskom (hrvatsko-srpskom) a samim tim i naš novi slogan je koncipiran za obe jezičke cjeline. I dalje ćemo nastaviti da gajimo tu tradiciju jer smatramo da online tržište u regionu može opstati samo u zajedničkom zalaganju i suradnji, te ćemo podržavati i učestvovati u svim aktivnostima koje imaju za cilj udruživanje snaga u promovisanju online poslovanja i saradnje na teritoriji Zapadnog Balkana.

To svakako nije kraj našem višemjesečnom trudu i zalaganju. U narednih par mjeseci planiramo nove aktivnosti i interesantne dodatke na naš informativni blog koji će i dalje predstavljati okosnicu našeg projekta.

Hvala svim dosadašnjim i budućim čitaocima i korisnicima na podršci i čitanju kao i komentarisanju informacija koje svakodnevno objavljujemo već skoro 800 dana! Za više od toga, pratite nas na Twitteru i naravno podarite nam lajk na Facebooku.