PC-gaming Prema izveštaju PC Gaming Alliance (PCGA), gaming industrija je itekako živa a to pokazuje i rekordna prodaja softvera od 18.6 milijardi dolara u 2011 godini, to je čak za 15% više u odnosu na 2010 godinu.

Ovaj rast srtučnjaci dobrim delom pripisuje Kini, koja raste skoro duplo brže od globalnog tržišta. Kinesko tržište je ostvarilo 6 milijardi dolara prihoda od PC igara što je porast od 27 odsto u odnosu na prethodnu godinu. SAD, Velika Britanija, Nemačka, Koreja i Japan zabilježile su porast od 11 odsto, odnosno 8 milijardi dolara prihoda.

U izveštaju PCGA se navodi da su značajan prihod ostvarile besplatne igrice pa je tako samo kompanija Zynga od svojih igrica ostvarila 1,1 milijardu dolara.

PC Gaming nastavlja da raste nesmanjenom žestinom. Iak izveštaji o prodaji igrica pokazuju znakove borbe, to nije imalo neki veliki uticaj na samu industriju PC igara koja je nešto ranije morala zauzeti nove pozicije, usvojiti nove formate, poslovne modele i načine dostave,

navodi se u PCGA izveštaju.

Izveštaj zaključuje da će godišnji prihod od PC igrica porasti za 37 odsto, na 25,5 milijardi dolara, do 2015 godine prateći širenje digitalne distribucije i širokopojasnog Interneta.

Iako je industrija PC igara ostvarila odličnu prodaju u prošloj godini ipak mnogi pobornici mišljenja da PC igrice izumiru smatraju da prodaja nije suština već gubitak onoga što je činilo PC igrice tako velikim a to su sjajna grafika, visok stepen prilagodljivosti, mod-friendly platforme, ogromna ekspanzija, velike i jake zajednice, itd. Nedostatak toga rezultirao je stagnacijom razvoja API i zatvaranjem platformi, profit je bio na prvom mestu.

Pobornici mišljenja da PC igrice idu sigurnim putem izumiranja kao primer navode i da je sve ređa pojava da se igrice posebno prave za PC.

Prema PCGA izveštaju povećanje prodaje u 2011 godini uglavnom potiče od unapređenja distribucije i stizanja do veće publike, a ne neka sjajna ponuda sa kojom su se privukli igrači. Jedno je sigurno, industrija PC igara ne umire ali se definitivno menja.