apple-new-ipad Kompanija Apple jučer je predstavila "The new iPad" na medijskom događaju održanom u San Franciscu. Dugo očekivana treća generacija donosi nekoliko novih mogućnosti uz zadržavanje iste cijene kao iPad 2.
Jučer se ispostavilo da su glasine o mnogim značajkama koje su se povezivale sa novim iPad-om, doista točne.

Novi iPad uključuje Retina Display koji radi na razlučivosti od 2.048 x 1,536 sa 3.1 milijuna piksela, što je više od milijun piksela nego što ima iPad 2. Novi iPad ima čak 264 piksela po inču uz poboljšanu zasićenost boja od 44 posto.

Snagu novom iPad daje dual-core procesor sa A5X quad-core grafikom za koju Apple tvrdi da daje četiri puta bolje performanse od Nvidia Tegra 3. On što je ostalo misterija jeste brzina CPU i GPU ali i koliko RAM-a će imati najnoviji Apple iPad.

Novi iPad također dobiva novu optiku nazvanu iSight kamera, stražnji senzor osvjetljenja od 5MP koji ima objektiv od 5 elemenata, IR filter i ISP su ugrađeni u A5X čip. Auto-exposure, auto-focus i detekcija lica su standard a tu je i snimanje u rezoluciji od 1080p sa softverskom stabilizacijom koja je proizvodi veliki napredak.

apple-new-ipad-versus

Novi iPad donosi i 4G LTE koja će biti dostupna u nekim od modela. Apple tvrdi da će baterija novog iPad-a trajati 10 sati ili a kada se koristite 4G LTE, 9 sati.

Novi iPad je 9.4mm debljine i težak je 0,652 kilograma što je poboljšanje u odnosu na iPad 2, ostale tehničke specifikacije možete pronaći na iPad stranici.

Cijene za novi iPad ostaje ista kao i za iPad 2. 499, 599 i 699 dolara za 16GB, 32GB i 64GB za modele koji imaju samo Wi-Fi, dok će modeli sa Wi-Fi + 4G koštati 629, 729 i 829 dolara. Novi Apple iPad bi korisnicima mogao biti dostupan od 16. ožujka.

Apple je također priopćio da će nastaviti sa prodajom iPad 2 modela od 16GB sa Wi-Fi, ali po cijeni nižoj za 100 dolara tj. za 399 dolara, dok će 3G verzija sada koštati 529 dolara. iPad 2 verzije od 32GB i 64GB neće više biti dostupne putem Apple-a.

Kompanija Apple je objavila i video događaja na kom je predstavljen novi iPad i kojeg možete pogledati na njegovoj web stranici.