paypal-logoPayPal, koji je vlasništvo eBay, je Internet kompanija koja omogućava da se uplate i novčani prenosi obavljaju u potpunosti preko Interneta. PayPal je vrsta „person-to-person, P2P“ usluge. P2P način plaćanja omogućava bilo kome ko ima e-mail adresu da pošalje novac nekom drugom ko takođe ima e-mail adresu. Jednostavnost PayPal-a je dovela do njegove široke prihvaćenosti tako da se on sada smatra najpoznatijim servisom za obavljanje online transakcija.

Primatelj PayPal transfera može zatražiti ček od PayPal-a, može otvoriti svoj korisnički račun, ili može zatražiti prenos sredstava na svoj račun u banci.

PayPal je primer posrednika u plaćanju koji olakšava i omogućava svetsku internet ekonomiju. Novac se na račun može prebaciti direktno sa tekućeg računa banke ili sa kreditne/debitne kartice. Treba reći da PayPal za svoje usluge naplaćuje određeni iznos.

Da bi ste obavljali transakcije preko PayPal (primali novac, kupovali ili prodavali na sajtovima poput eBay) potrebno je otvoriti račun, registrovati se na PayPal. Da bi otvorili PayPal račun potrebna vam je debitna ili kreditna kartica. Kartice koje možete koristiti su Visa, Visa Electron, AMEX, MasterCard i American Express.

Kako otvoriti PayPal račun?

Prvo što treba da uradite jeste da odete na PayPal stranicu i kliknete na “Sign up”.

paypal-registracija

Nakon toga nudi vam se opcija da otvorite lični ili poslovni račun. 

2

Odabirom ličnog računa otvara se stranica na kojoj treba da popunite svoje podatke kao što su ime i prezime, lozinka, adresa i dr. Nakon što završite sa unosom podataka kliknite na “Agree and Create Account”.

3

Prilikom povezivanja računa za platnu karticu, potrebno je uneti vrstu platne kartice, broj kartice, datum isteka i siguronosni 3-cifreni broj sa poleđine kartice, CVV (Card Verification Value) nalazi se na poleđini kartice i jedinstven je za svaku karticu.

4

Nakon registracije kartice status PayPal računa je neverifikovan. Da bi izvršili potvrdu računa potrebno je kliknuti na link Get verified i odabrati opciju vezivanja za debitnu ili kreditnu karticu. PayPal obavještava korisnika da će biti izvršena transakcija skidanja 1,95 dolara sa računa kako bi se tom transakcijom potvrdila verodostojnost korisnika koji verifikuje PayPal račun.

5

Nakon što skine novac sa računa PayPal će vašoj banci, u opisu plaćanja, poslati četiri broja nazvana Expanded Use Number (EUN). Ako imate uvid u svoje transakcije putem usluge Internet bankastva veoma lako ćete ova četiri broja, u suprotnom, moraće te se obratiti banci da vam daju tu informaciju. Nakon što saznate ta četiri broja, ulogujte se ponovo na svoj PayPal račun, kliknite da verifikujete račun i unesite ta četiri broja. Sa ovim je vaš PayPal račun verifikovan. Napomena, ovaj iznos od 1,95 dolara PayPal će nakon verifikacije vratiti na vaš račun.

6

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sada ste spremni za online kupovinu. Sa PayPal računom možete da plaćate kod većine online prodavaca uključujući i najpopularniji aukcijski sajt eBay. Da bi kupovali na eBay, koji je jedno od najpopularnijih mesta za online kupovinu, potrebno je otvoriti račun, koji je besplatan, a onda ga veoma lako možete povezati sa svojim PayPal računom. Na taj način pojednostavljujete proces online kupovine. Važno je znati da lični podaci i na jednom i na drugom računu moraju biti isti.  Možda će vam biti od koristi informacija da u podešavanju eBay računa možete dodati novu adresu. To je jako korisno ako želite da nešto što ste kupili bude isporučeno na neku drugu adresu (pa čak i neku drugu državu), u protivnom ono što ste kupili biće isporučeno na adresu koju ste uneli na PayPal računu.

Međutim, da bi mogli da primate novac na vaš PayPal račun potrebno je podesiti račun za primanje novca. Kliknite na Request Money i “set up your account” i povežite vašu karticu sa PayPal računom.

7

Na kraju procesa dobićete obaveštenje da možete primati novac ali da će on biti prebačen na vašu karticu nakon 30 dana.

Da bi nekome poslali novac na PayPal račun dovoljno je samo znati njegovu e-mail. Naravno taj neko mora imati aktiviranu opciju primanja novca. Novac šaljemo tako što upišemo e-mail, iznos koji šaljemo, valutu i razloga slanja novca. Takođe, potrebno je definisati i ko će snositi troškove transfera, čekiranjem opcije “I will pay the fees” vi ćete snositi te troškove.

Na kraju dolazi potvrda o obavljenoj novčanoj transakciji.