red-hat

Red Hat je prva open-source softverska kompanije koja može da se pohvali sa godišnjim prihodima većim od milijardu dolara.

Kompanija Red Hat objavila je finansijske rezultate za svoju 2012 fiskalnu godinu, koja je završena 29. februara. Kompanija je ostvarila prihode u visini od 1.13 milijardi dolara, što je 25 odsto više nego prethodne godine. Neto prihodi su 146.6 miliona, što je takođe povećanje u poređenju sa 107.3 miliona godinu koliko je kompanija ostvarila godinu dana ranije.

Sa prihodima većim od milijardu dolara, kompanija Red Hat se pridružila elitnoj ligi srednjeg poslovnog softvera, među kojima su OpenText (milijardu dolara u 2011 godini) i Nuance Communications (1,3 milijarde dolara).

Osnovni poslovni model kompanije Red Hat sastoji se od toga da softver učini poptuno besplatnim a zatim da naplate pretplatu za podršku na nivou kompanija. Danas taj model kopiraju i mnogi drugi kao što Eucalyptus (za cloud computing softvera), Alfresco (Content Management Softvare) i Jaspersoft (Business Intelligence).

Neke od najvećih IT kompanija kao što su Oracle, IBM i Dell, nude neke od svojih softvera kao open-source. Čak se i kompanija Microsoft upustila u te vode sa svojim Codeplex-om.

Danas se mi nalazimo u IT-u na mestu gdje je online kolaboracija široko prihvaćen koncept. Red Hat je kompanija kojom se izuzetno dobro upravlja a zajednički razvoj se isplaćuje svakom u ovom ekosistemu. Kompanija Red Hat spada u one koji daju najvećih doprinos izvornom kodu Linux kernel-a. Njena posvećenost razvoju zajedničke saradnje jedan je od ključnih faktora njenog uspeha,

istakao je Jim Zemlin izvršni direktor Linux Foundation.