google-plus-vs-facebookPrema najnovijim podacima analitičke kompanije comScore, Google + korisnici proveli su na ovoj društvenoj mreži u januaru 3,3 minuta u proseku. Da to postavimo u perspektivu, Facebook korisnici proveli su prošlog meseca u proseku 7,5 sati na društvenoj mreži što je oko 136 puta više od Google + posetilaca.

Google je odmah reagovao na ovaj izveštaj tvrdnjom da njegovi interni podaci pokazuju mnogo veće brojeve i trend rasta vremena koje korisnici provode na njegovoj društvenoj mreži.

Takođe, comScore navodi da su LinkedIn, MySpace i Twitter takođe daleko ispred Google + u pogledu prosečnog vremena koje korisnici provode mesečno na sajtu. Korisnici su prošlog meseca u proseku provodili 17 minuta na LinkedIn, 8 minuta na MySpace i 21 minut na Twitter-u.

Ono što verovatno najviše zabrinjava Google jeste to što se vreme koje korisnici provode na njegovoj društvenoj mreži konstantno smanjuje, iako to ne želi da prizna. Prema podacima iz novembra, Google + korisnici su na mreži provodili 5,1 minut, onda je došlo do pada u decembru kada je to vreme iznosli 4,8 minuta da bi sada u januaru to bilo samo 3,3 minuta mesečno u proseku.

Jasno je vidljiva uzročno posledična veza Google + i Facebook-a jer kada prosečno vremena na Google + opada na Facebook-u raste. Pa tako, prema podacima iz decembra, Facebook korisnici su na najvećoj društvenoj mreži provodili u proseku 7 sati a u januaru 30 minuta više.

Početkom februara, Google + je objavio da je premašio 100 miliona korisnika. Iako je to zaista veliki broj ipak, Facebook je još uvek daleko najpopularniji sajt te vrste sa neverovatnih 845 miliona “aktivnih” korisnika, od čega je 480 miliona koristi servis svakodnevno.