twitterSada se i Twitter priključio onima društvenim mrežama koje zarađuju od sadržaja koji su korisnici kreirali.

Kako?

Možda ste prije nekoliko godina rekli svom @prijatelju da gledate neki odličan #film.

E, pa uskoro bi marketinške kompanije mogle analizom takvih podataka doći dao vrijednih informacija koje bi se mogle iskoristiti za ciljanu promociju ili prodaju.

Twitter je objavio da namjerava da proda dvije godine stare Tweets Britanskoj marketinškoj kompaniji Datasift. Kompanija Datasift planira da te Tweets kao i ostale podatke među kojima i i lokaciju ljudi kada su slali te Tweets, učini dostupnim svojim klijentima.

Datasift je prva na popisu kompanija koja čeka na kupnju Tweets-a, vjeruje se da na tom popisu ima više od 1000 kompanija.

No,Twitter nije prvi koji se odlučio na prodaju podataka kompanijama koje se bave marketingo, i neke druge društvene mreže, uključujući i Facebook, učinili su istu stvar.

Kompanija Datasift je objavila i video na YouTube u kojem prikazuje kako će koristiti Tweets sa svojom uslugom. Oglašivači koji žele da pristupe Tweets koji su sada u vlasništvu kompanije Datasift morat će za to da plate najmanje 1.000 dolara.

Ono što je sasvim sigurno jeste da ovo sigurno neće biti jedini metod sa kojim Twitter želi da zaradi od Tweets-a.

Rasprava o zaštiti prava korisnika već se vodi na mnogim blogovima i forumima. Neki su stali u zaštitu Twittera navodeći da je prodaje Tweets potpuno u redu jer korisnici ne plaćaju za korištenje Twittera pa stoga i nemaju prava na te Tweets.

Koliko velika Twitter-ova online zarada može da bude od prodaje starih Tweets govori priopćenje kompanije Datasift u kome se tvrdi da je već oko 1.000 klijenata spremno da plati do 10.000 funti za analiziranje tih Tweets.