saasAnalitička kompanija Gartner navodi da će globalna potrošnja na SaaS (softver kao usluga) će porasti 17,9 posto u ovoj godini, tj. na 14,5 milijardi Američkih dolara. Analitička kompanija predviđa da će potrošnja na SaaS imati dosta veliki rast do 2015 godine, kada bi potrošnje trebala dostići 22,1 milijarde dolara.

Sharon Mertz iz kompanije Gartner, navodi da se ovaj porast potrošnje može pripisati boljem poznavanju kako SaaS radi, rastu povezanom sa PaaS (platforma kao usluga) ponudom kao i IT budžetima koji će kompanije da uzdvajaju. SaaS proizvodi obično se prodaju putem pretplate, omogućujući kompanijama da izbjegnu velike izdatke koje bi imali za licenciranje određenog softvera.

Sjeverna Amerika svakako spada u najzrelije i najveće SaaS tržište koje prema nekim očekivanjima treba da generira 9,1 milijardu dolara prihoda ove godine, što je svakako porast u usporedbi sa 7,8 milijarde dolara koliko je ostvareni u prošloj godini.

Što se tiče Zapadne Europe, Gartner predviđa da će potrošnja na SaaS u ovoj godini generirati više od 3,2 milijarde dolara, što je opet povećanje u odnosu na 2,7 milijarde dolara generiraih u 2011 godini.

U Azijsko-Pacifičkoj regiji, u kojoj Gartner isključuje Japan, SaaS prihodi će sa 730,9 milijuna dolara iz 2011 godine porasti na 934,1 milijuna dolara u ovoj godini.

Gartner predviđa da će Japanske kompanije ove godine potrošiti 495,2 milijuna dolara na SaaS rješenja, što je također određen porast u odnosu na prošlogodišnjih 427 milijuna dolara. gartner ističe da će CRM (Customer Relationship Management) i kolaborativi softver predvodit SaaS prodaju u Japanu.

Gartner navodi da će što se tiče SaaS prodaje, Istočna Europa, Bliski Istok i Afrika i dalje ostati “mala i tržišta u nastajanju” koja i dalje pred sobom imaju “infrastrukturne izazove” koje trebaju da savladaju.

Gartner navodi da će za ovaj rast itekao biti zaslužni Oracle, SAP i Salesforce.com, koji bi prema predviđanjima trebao dostići 3 milijarde dolara prihoda tijekom 2013 godine.