chrome Posljednjeg dana CanSecWest konferencije tokom koje se održavalo Pwnium takmičenje, Google Chrome je po treći put hakiran na način da je obiđen njegov toliko hvaljeni Sandbox.

Haker koji se predstavio samo kao PinkiePie kazao je da je prošli tjedan proveo radeći na ovom napadu. Napad kombinira tri do sada nepoznate ranjivosti sa kojim se uspijeva obezbjediti potpuni pristup sustavu na Dell Inspiron na kojem je ažurirani Window 7 i u potpunosti zakrpljena verzija Chrome preglednika.

PinkiePie navodi da su se sve tri ranjivosti odnosile na Chrome kod što je značilo da se kvalificirao za prvu nagradu takmičenja koj iznosi 60.000 dolara. Članovi Google tima je potvrdio ovo dostignuće i u manje od 24 časa uradio update Chrome-a koji popravlja ovaj propust.

Također, u srijedu je prvog dana takmičenja Rus Sergej Glaznov hakirao Chrome demonstrirajući dvije ranjivosti u njegovom kodu koje zaobilaze Sandbox. Google sigurnosni tim je nekoliko časova nakon potvrde ovog hakiranja uradio ažuriranje i zakrpio ove propuste.

Potvrđeno je i da je hack Francuske sigurnosne kompanije VUPEN iskoristio ranjivosti u Adobe Flash tako da će se morati zadovoljiti utješnom nagradom od 20.000 dolara.

Sve ove godine kako se tamičenje organizira Google Chrome je bio jedini pretraživač koji nije bio hakiran, njegov Sandbox je bio neprobojna barijera za sve one koji su to pokušali, sve do prije nekoliko dana.

Google tim navodi da su jako zadovoljni ovogodišnjim takmičenjem i da vrijednost nije u broju otkrivenih bugova, nego spoznaja koja dolazi promatranjem kako je jedan broj napada zaobišao vješto postavljenu obranu.