Freelance

Želite li da nađete neki online posao koji bi mogli da radite sa vašim znanjem i vještinama? Postoji nekoliko popularnih freelancing servisa na kojima možete da pronađete različite poslove pisanja, dizajna, programiranja i još mnogo toga.

Najpopularniji sajtovi na kojima možete pronaći poslove koje možete raditi od kuće su Freelancer.com, Elance.com, oDesk.com i vWorker.com.

Naravno, ima tu još mnogo drugih poput Guru, Scriplance, Getacoder, 99designs.com, Fiverr.com, itd. Svaki od ovih ovih sajtova nudi poslove koje možete da radite od kuće s tim da je online zarada na Fiverr-u nešto posebno, naime na ovom sajtu sve je vrijednosti 5 dolara. 

Freelancing servisi su posrednici između onih koji nude poslove i onih koji traže posao. Svi oni koji pronađu odgovarajući posao treba da biduju tj. daju svoju ponudu za njega. Najbolja ponuda dobija posao. E sad, najbolja ponuda ne mora isključivo da znači da se neki posao odradi “za manje novca”, niti za kraće vrijeme. Najbolja ponuda može biti određeni miks novčane i vremenske ponude, ali ono što se kroz praksu na ovakvim sajtovima pokazalo kao najbolja ponuda jeste preporuka i veći broj odrađenih poslova. Kako oni koji traže posao traže pouzdane poslodavce tako i poslodavci traže pouzdane radnike. Stoga, ono što možemo preporučiti svima jeste da se registriraju na neki od ovih sajtova i počnu da traže poslove, na početku ako treba odraditi nekoliko poslova i “ispod cijene” kako bi kasnije imali preporuke sa kojima bi mnogo lakše pronalazili poslove. Najteže je početi, kasnije je sve mnogo lakše i što se tiče poslova ali i online zarade.

Generelno, za sve ove sajtove potrebna je registracija koja je kod većine besplatna. Da bi se registrirali potrebno je unijeti neke uobičajene podatke poput stručnosti, dosadašnjih poslova i sl.

Registriranjem na Elance imate mogućnost postavljanja standardnog ili premium računa. Standardni račun na Elance.com je potpuno besplatan dok za premium treba izdvojiti 10 dolara mjesečno. Mnogi korisnici navode da oni koji imaju besplatan Elance račun mnogo teže pronalaze poslove u poređenju sa onima koji imajupremium račun.

Pri registriranju na Freelancer.com treba obratiti pozornost na to što ćete upisati pod specijalnost jer na Freelance nećete moći bidovati za poslove za koje niste specijalizirani. Također ne možete dati više od 10 ponude za posao mjesečno ukoliko ne platite Freelancer pretplatu koja iznosi 24.95 dolara mjesečno.

Treba reći da na oDesk i vWorker ne postoji opcija nadogradnje računa.

Poslovi koji se mogu pronaći na Freelancer.com obično spadaju u skupinu jeftinih poslova. To znači da ćete naići na poslove koji se jako malo plaćaju, recimo 2 dolara za recenziju nekog filma koja ne može biti manja od 600 riječi. S druge strane na Elance.com poslovi se plaćaju dosta bolje, pa tako za sličan posao bi vjerojatno dobili od 6 do 8 dolara što ovisno o kvaliteti recenzije. S druge strane početniku je lakše doći do posla na Freelancer, vWorker ili oDesk nego na Elance, je on zahtjeva određenu kvalitetu i iskustvo.

Freelancing servisi poput Freelancer, Elance, vWorker ili oDesk naplaćuju svoje usluge. Plaćanje usluge nije jednokratno niti je cijena fiksna, freelancing servisi svoju uslugu naplaćuju uzimanjem procenta od vaše zarade. Naknada može biti vrlo značajan faktor za odabir freelancing servisa. Da bi vam koliko toliko olakšali izbor navešćemo neke procente plaćanja na ova četiri spomenuta freelancing servisa.

  • Freelance.com naplaćuje ukupno 13% (3% poslodavcu, radniku 10%). Ukoliko radnik plaća pretplatu, procenat se smanjuje sa 10% na 3%.
  • oDesk.com uzima 10 posto od vaše zarade. Dakle, ako vam poslodavac uplati 100 dolara, oDesk će uzeti sebi za uslugu 10 dolara dok će vama ostati 90 dolara.
  • Elance.com ima nešto složeniju strukturu plaćanja za korištenje usluge. Elance naplaćuje 8,75% za iznose manje od 10.000 dolara i 6,75% za iznose veće od 10.000 dolara. U slučaju ako imate premium račun za njega treba da plaćate 10 dolara mjesečno.
  • vWorker.com naplaćuje između 7.5% i 15% od zarade ovisno od servisa koji koristite (aukcije, privatne aukcije itd.)

Svaki od ovih freelancing servisa pruža mogućnost da zaradite novac na Internetu radeći od kuće. Nadamo se da će vas ovaj članak ohrabriti i da ćete uskoro zaploviti freelancing vodama.

Naravno, treba također reći da se novac ne zarađuje preko noći, potrebno je uložiti vrijeme i trud a novac će svakako doći kao nagrada za to.